Airfryer – en framgångssaga

Air-Fryer

Med en ökning på över 113 procent och nästan 60 000 sålda enheter i Sverige 2019 så är kategorin Airfryer satt på kartan. Trenden mot nyttig och smaklig tillredning av livsmedel har stötts av branschens produkter – till exempel ångkokning som introducerades redan tidigt på 2000-talet och nu Airfryer, som tillreder livsmedel med “fritering” på ett hälsosamt och välsmakande sätt. Den “gamla” fritösen med olja har ersatts i många svenska kök och sålde under 2019 bara i volymer på cirka en tredjedel av Airfryer som “counter top”-modell.

– Främst är det tekniken att kunna fritera livsmedel så som till exempel pommes frites eller kycklingvingar utan att behöva använda mängder av olja och fett, som tilltalar konsumenterna och som grundat för denna framgångsaga för de leverantörer som utvecklat tekniken, säger Kent Oderud, ordförande i APPLiA, och berättar att den svenska beteckningen är varmlufts-fritös.

Den starka försäljningstrenden från 2019 för Airfryer fortsätter nu under 2020, där årets första kvartal uppvisar positiva siffror – trots inverkan av den rådande corona-situationen.

Ett hälsosamt alternativ
Tekniken i en Airfryer är en hälsosam kontrast till traditionella fritöser, vilka använder rätt stora mängder olja i tillagningen. I en Airfryer kan fettmängden reduceras med upp till 80 procent vid användandet. Vid tillagning av till exempel pommes frites så blir fetthalten i den färdiga pommes frites så låg som 3 procent – en markant skillnad från annan tillagning av frityr-gods.

Utöver den populära friteringen av pommes går det alldeles utmärkt att tillaga många andra maträtter i en Airfryer. Exempelvis passar kyckling, kött, fisk och grönsaker men även bakverk och soppor alldeles utmärkt att tillaga med bra resultat.

En trend framöver
Hittills har denna teknik funnits för så kallade bänkmodeller (counter top) för en bekväm placering på arbetsytan i köken. Nu ser vi i vår trendspaning en begynnande trend att också denna teknik för fritering med varmluft inkorporeras i de större vitvarorna och hittar flera exempel på hur denna teknik byggts in i spisar och ugnar på de amerikanska och asiatiska marknaderna, och vi undrar ju förstås när detta alternativ kan komma att dyka upp på våra marknader.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone