Amazon lanseras i Sverige – lager i Eskilstuna

Amazon-Spheres

Det har spekulerats länge om när nätjätten Amazon kommer till Sverige, och den 4 augusti meddelade företaget i en pressrelease att de påbörjat arbetet med att lansera Amazon.se. Exakt lanseringsdatum har ännu inte meddelats.

– Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag via våra olika europeiska hemsidor i flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar nu. Vi är glada över att göra det möjligt för små, svenska företag att sälja via Amazon och vi investerar i verktyg och tjänster för att hjälpa dem växa. Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna värderar mest – låga priser, enormt utbud och snabba leveranser – över tid kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, säger Alex Oates, Vice President EU Expansion på Amazon.

Amazon skriver i pressmeddelandet att försäljning från tredje part nu står för 60 procent av försäljningen av fysiska produkter på Amazon globalt, att det finns 1,7 miljoner små och medelstora företag runt om i världen som säljer sina produkter via Amazon samt att Amazon årligen investerar flera miljarder Euro i infrastruktur, verktyg och tjänster för att hjälpa små och medelstora företag att nå nya konsumenter och framgångsrikt sälja sina proukter via nätet.

Eskilstuna_Logistikpark

Lager i Eskilstuna
Logistikföretaget Kuehne Nagel berättar att Amazon valt att etablera sitt lager i Eskilstuna.

– Jag kan bekräfta att Amazon har gett oss förtroendet att fullborda deras e-handel i Sverige. Därför håller vi på att öppna ett nytt logistikcenter i Eskilstuna, skriver Helgi Ingólfsson, Kuehne Nagels chef i Sverige, i ett mail till SVT.

Amazon påbörjade inflyttningen till ett 15000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna Logistikpark för ett par månader sedan.

– Vi har valt Eskilstuna eftersom det ligger idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm, skriver Helgi Ingólfsson och framhäver att samarbetet med kommunen har varit bra.

Amazons sedelpress AWS
Det amerikanska bolaget Amazon grundades 1994 av Jeff Bezos, som numer är rikast i världen, och är världens största detaljhandelsföretag på internet. 1998 etablerade sig Amazon i Tyskland och idag står de för närmare 40 procent av näthandeln i landet.

Hur bra det kommer gå för Amazon i Sverige får framtiden utvisa, men Erik Wisterberg på Svenska Dagbladet skriver 31 juli i en analyserande artikel med rubriken “Bezos sedelpress bör få svenska handlare att darra” att en match mot Amazon redan på förhand är ojämn, och det beror på AWS, som står för Amazon Web Services.

2006 startade Amazon en sidoverksamhet som bestod av datacenter för stabil IT-drift, och idag har AWS vuxit till att vara det dominerande företaget inom molntjänster globalt, med många stora kunder som till exempel Netflix. AWS har funnits i Sverige i drygt två år, och har tre stora datacenter i landet.

Amazon omsatte ifjol cirka 2500 miljarder kronor, och AWS står för drygt tio procent av omsättningen. Men tittar man på vinsten står AWS för närmare 60 procent. Amazon har alltså möjlighet att sälja med snudd på obefintliga marginaler (första halvåret 2020 gick faktiskt webbutikerna med förlust globalt) i sina webbutiker runt om i världen – för att slå ut konkurrenter – och på så sätt försöka köpa sig till en dominerande ställning. Så länge sedelpressen fungerar…

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone