Betraktelser av en pandemi – från vårt hem

APPLiA-Pandemic

APPLiA − Home Appliance Europe skildrar utsikten över den aktuella pandemin från vårt hem, i en artikel vi översatt till svenska nedan:

Det finns ingen säkrare plats än vårt hem
Det första vi tänker på när vi känner behovet av att undkomma vårt dagliga liv är att helt enkelt koppla av i vårt hus, vår sfär. Det finns ingen plats som vår egen, den vi först har föreställt oss, sedan skapat, förfinat och bott i. Sedan vi var mycket unga representerades vårt hem av två vertikala väggar och ett tak, ett antal fönster – vanligtvis två – och en ytterdörr. Men hur är det med insidan? Det utrymmet, det minst ritade, var i själva verket det mest intima, inte bara det vi delar med de människor vi älskar, utan också det där vi uttrycker oss fullt ut.

Vårt liv hemma
I vanliga tider sker våra rutiner på olika platser: kontoret, kollektivtrafiken, gymmet, stormarknaden, parken. Vad händer om denna flerdimensionella aspekt av våra liv fördes till en endimensionell? Hur skulle det förändra våra vanor? I nuvarande tid har hemmet blivit vårt centrala fokus – vårt kontor, vårt gym, vår park. Vi har alla uppmuntrats att återbilda utrymmet där vi bor så att det passar våra behov, också de som vi vanligtvis strävar efter utanför dess murar. Den här nya dimensionen ger nya överväganden om utrymmet vi lever i, hur vi använder det, hur vi tycker om det. Vi har börjat tilldela etiketter till varje rum, upptäckt varje hörn i vårt hem, utnyttjat alla apparater vi äger fullt ut och uppskattar dolda glimtar av solljus. Vi har lagt händerna i degen för att göra bröd, bryggt kaffe och njutit av den långvariga doften, förberett en smoothie åt våra barn, njutit av den varma temperaturen på vårt nya kontor, köksbordet, bakat en tårta och tvättat våra gardiner för vårrengöring.

Under dessa ovanliga tider garanteras vanligheten i våra hem även av våra apparater. Hushållsapparater, lojala allierade i våra liv hemma, är på vår sida under dagen genom att göra våra dagliga rutiner enklare och mer glädjande. I denna nya dynamik har vi alla identifierat vårt favorithörn hemma, det enda för oss själva. Det kan verkligen vara svårt att hitta en balans i det ändliga utrymmet som vi kan dra nytta av. Det är då vi börjar ge nytt liv till platser som vi trodde att vi kände perfekt. De blir snart det perfekta stället att ringa videosamtal till vänner, förbereda ingredienserna för ett nytt recept, bläddra igenom ett gammalt fotoalbum eller följa den där onlinekursen. Vi tillbringar mer tid online och räknar med vår elektronik för att hålla oss så uppdaterade som möjligt. Den här perioden hemma får oss att titta på föremål och rum vi känner genom annorlunda ögon.

En delad värld
Hemmet är ett vanligt utrymme för det mesta. Det är en summa av flera platser i hemmet och det är nu också det centrala fokuset för fler individer. Under den här perioden vitaliserar vi alla vissa områden i våra hem, anpassar andra för att göra dem mysigare och lugnare, då de delas med våra familjer, och efter middagen, på soffan, talar vi om nästa hörn som vi kan återuppbygga. Vi vill helt enkelt att våra hem ska vara ännu mer välkomnande än i vanliga tider. Och det är exakt genom att göra detta, att vi inser hur mycket vi redan måste tillgodose våra behov: med andra ord hur “bättre livsstilar” hemma är en verklighet för européerna. Hushållsapparater, om du tänker på det, är på medborgarnas sida, och ser till att våra hem alltid är redo, också i en extraordinär tid, som den vi lever i.

För bättre livsstilar
Vi måste vara medvetna om att allt som gör våra hem så bekvämt möjliggörs av denna livliga industri som vi räknar med. Det är faktiskt genom tillverkning, leverans, försäljningstjänster, logistik, laboratorier och forskning inom innovation som vår dagliga verksamhet hemma, även under dessa extraordinära dagar, kan fortsätta. Hushållsapparatsektorn är stolt över att upprätthålla en så dynamisk industri i Europa, utan vilken ingenting skulle vara detsamma för oss. I den aktuella situationen står sektorn emellertid inför en enastående utmaning, som förhindrar dess motorer från att fungera. Bevarandet av hushållsapparatindustrins fortgående och framtid ska säkerställas av Europeiska kommissionen, till vilka APPLiA-ledamöterna riktat en uppmaning.

Det är under, och på grund av, tiden vi upplever att “normalitet” har blivit ett av våra käraste ord. Vi är alla övertygade om att normaliteten en gång kommer att dyka upp, men den kommer att ha en annan smak. Just nu kommer vi inte att kunna fortsätta som om ingenting hade hänt och vi kommer att behöva bygga vår framtid på olika premisser.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone