BSH: Produkter som var före sin tid

img27101

Ibland måste vi ta en titt på det förflutna för att kunna planera framtiden. När det gäller hushållsapparater anger BSH att man alltid uppvisat innovation, genom att kontinuerligt förfina sina innovativa teknologier och produkter.

Här är en kort, och selektiv, titt på de senaste decennierna inom hushållsapparater, som har förbättrat vardagslivet för otaliga människor runt om i världen. Artikeln – och illustrationerna – publicerades på www.bsh-group.com den 10 november, och APPLiAnytt har översatt.

img27108

1926: Den första elektriska ugnen
Oavsett om det är kakor, bröd eller söndagsmiddag, har många maträtter – söta såväl som salta – nått sin framgång genom korrekta ingredienser, vilket inkluderar en elektrisk ugn, rätt recept och lite övning. Och naturligtvis blir livet ännu bättre om kocken kan få maten på bordet på kortast möjliga tid. Kan du tänka dig att du måste samla trä, stapla kol eller starta en eld innan du kan ställa in din maträtt i ugnen?

Fram till mitten av 1920-talet var dessa tidskrävande steg en normal del av vardagen i de flesta hushåll. År 1926 producerade Siemens den första elektriska ugnen, och erbjöd ett säkrare alternativ till trä och kol. Det blev plötsligt mycket enklare och snabbare att laga mat.

Elugnen var definitivt ett hett föremål när det kom till bekvämlighet i köket.

img27107

1973: En självrengörande ugn
Efter det att elektriska ugnar blev vanliga i hushållen på 1950-talet spenderade hemmafruar mycket tid på att avlägsna bränd mat genom att applicera aggressiva rengöringsmedel. Så det är inte konstigt att BSH verkligen städade på 1970-talet i och med lanseringen av en elektrisk ugn med en pyrolytisk, självrengörande funktion.

Precis som ugnsrengöring idag bestod processen av tre steg: Först värmdes ugnen upp till 290°C för att torka ut resterna, som sedan bröts ner vid cirka 500°C. Slutligen sänktes temperaturen och det var mycket enkelt att ta bort askan. Tråkig skrubbning tillhörde nu det förflutna, eftersom rengöringsprocessen nu var nästintill automatisk.

När det gäller ugnar var det en mycket ljus idé.

img27106

1985: Bekymmersfri diskning
På tal om ljust och glänsande var ugnarna inte de enda apparaterna som slog igenom på den tiden. I slutet av 1960-talet gjorde diskmaskinerna entré i moderna hushåll. När de väl hade fyllts på diskade de på egen hand, och eliminerade en av vardagssysslorna.

Den enda nackdelen var att användaren var tvungen att övervaka maskinen och manuellt stoppa tillförseln av vatten efter varje tvättcykel, för att försäkringarna skulle betala för eventuell vattenskada. Det var inte förrän BSH lanserade sitt AquaStop-system 1985 som diskmaskinsägare äntligen kunde luta sig tillbaka och verkligen njuta av lite extra fritid, medan diskmaskinen skötte sig själv.

Det är ingen överraskning att försäljningssiffrorna för det första året översteg produktionskapaciteten.

img27105

1997: Fräsch, fräschare, VitaFresh
Är din frys för kall och ditt kylskåp för varmt? Det kan hända. Den optimala temperaturinställningen för att hålla ömtåliga livsmedel fräscha är runt 0°C, men kylskåpen som fanns tillgängliga på 1980-talet erbjöd endast ett temperaturintervall från 2°C till 8°C.

Detta ledde till att BSH introducerade sin revolutionerande 0°C kylteknik, föregångaren till VitaFresh-teknologin, 1988. Sedan 1997 har VitaFresh levererat ännu mer fräschör, i två separata temperaturzoner. Med separata lådor för kött & fisk samt för frukt & grönsaker erbjuds också exakt rätt fuktnivå för att möta de olika kraven från ömtåliga livsmedel.

Och med den senaste generationen, VitaFresh Pro, håller BSH-kylskåp maten färsk tre gånger längre. Hur coolt är det?

img27115

2004: En TV som också kan kyla din öl
Vem säger att ett kylskåp inte kan vara informativt?

Ägare av coolMedia-modellen kunde njuta av sin frukost medan de tittade på de senaste nyheterna på LCD-TV:n som var integrerad i kylskåpsdörren. Och den vinklingsbara 15-tums plattskärmen tillät dem att hålla koll på bollen medan de åtnjöt sina favoritdrycker.

Det är svårt att tro att BSH erbjöd denna smarta apparat redan 2004, tre år innan smartphones tog marknaden med storm.

img27110

2004: Stryk aldrig skjortor igen
Kan du tänka dig att läsa en bok när du stryker skjortor?

Det var precis vad BSH siktade på 2004, då de revolutionerade strykningen med sin dressman. Denna skjortpressare för hemmabruk strykte och torkade automatiskt skjortor och blusar.

Du satte bara skjortan på den uppblåsbara skyltdockan, och varm luft gjorde resten. Enligt annonserna kunde konsumenter nu läsa en bok medan de strykte. Tyvärr fick denna BSH-innovation ingen luft under vingarna, och den blev aldrig någon ekonomisk framgång.

img27132

2008: Det blir inte torrare
Dimmar dina glasögon igen när du öppnar diskmaskinen eller måste du handtorka en del av disken för att ta bort fläckar?

När BSH utnyttjade fördelarna med zeolith-silikat för att torka disken i diskmaskinen försvann dessa scenarier, liksom problemen med överflödigt vatten. När silikat kommer i kontakt med vatten avger det värme. På grund av sin porösa struktur kan det också absorbera upp till 30 procent av sin vikt i vätska.

Tack vare dessa egenskaper blir även plastskålar supertorra, och diskmaskinen förbrukar mycket mindre energi – en energieffektiv innovation som gör diskningen ännu enklare.

img27112

2010: Precisionstvätt
Hur mycket tvättmedel behöver din tvättmaskin egentligen?

Det är ofta svårt att säga. Sedan 2010 har BSH:s lösning på detta problem varit iDOS automatiska doseringssystem. Fyll bara behållarna med tvättmedel och sköljmedel – och tvätta upp till 20 gånger. Sensorer känner automatiskt av tvättens tyngd, typ av tyg och smutsnivå. Med tanke på vattnets hårdhet kan tvättmaskinen dela ut exakt rätt mängd tvättmedel och vatten.

I genomsnitt gör detta att konsumenterna kan använda upp till 38 procent mindre tvättmedel och upp till tio liter mindre vatten per tvättcykel. Livet blev plötsligt enklare!

img27118

2011: Obegränsad flexibilitet på spishällen
Måste en modern häll ha definierade kokzoner eller finns det mer flexibla lösningar?

BSH-utvecklare svarade på denna fråga 2011 med världens första induktionshäll med full yta. Med denna teknik förvandlar 48 små induktorer hela spishällen till en stor kokzon. Kokkärlet känner av antal, storlek och form på dina kokkärl och anpassar sig automatiskt. Flytta en kastrull till höger, till vänster eller bakåt och kokzonen följer med.

Konsumenterna kan värma upp till sex kastruller och stekpannor på en gång, för ultimat flexibilitet!

img27113

2015: Det första alternativet till kemtvätt – hemma
Kan du ta bort lukt utan att tvätta eller kemtvätta?

Det är inget problem, om du har en BSH-tvättmaskin med sensoFresh-programmet. Tekniken genomsyrar tyger med en sval dimma av aktivt syre, som drar luktmolekylerna ur tyget, bryter ner dem och transporterar dem till ett kolfilter där de neutraliseras. Allt som återstår är friskhet!

Och sensoFresh fräschar även upp tyger som är märkta “endast kemtvätt”, som kashmir, ylle och siden – varsamt, utan kemikalier och utan en enda droppe vatten.

img27114

2020: Design och teknisk finess
Kan en apparat vara såväl estetiskt som funktionellt tilltalande?

2020 utvecklade BSH GlassDraftAir-lösningen med anpassad belysning för konsumenter som brinner för design. Det kraftfulla utsuget, som sitter bakom hällen, suger tyst upp alla ångor. Tack vare innovativ luftteknik bildas en luftridå bakom glaspanelen, som optimerar luftströmmen och suger ut ångor direkt, även från de mer avlägsna kokzonerna.

En inbyggd luftkvalitetssensor känner av volymen av ångor och justerar automatiskt utsugningshastigheten efter behov. Genom att trycka på en knapp på bänkskivan försvinner glaspanelen ner i bänken när den inte används, vilket ger en fri utsikt över ditt öppna kök.

Uppfinningsrikedom med stil!

Dessa 11 hushållsapparater är bara ett litet urval av de många innovativa lösningarna som BSH:s utvecklingsteam har producerat sedan 1967, drivna av bra idéer, nyfikenhet och uthållighet.

Deras uppfinningsrikedom har format historien om BSH-produkter och förbättrat vardagen för många konsumenter – från tekniska innovationer som patenterade AquaStop, som nu är integrerad i diskmaskiner och tvättmaskiner över hela världen, till experimentella lösningar som coolMedia, som kanske var lite före sin tid.

Sedan 2014 har BSH erbjudit Home Connect, en plattform som gör det möjligt för konsumenter att ansluta sina hushållsapparater till ett digitalt ekosystem. Detta gör det möjligt för dem att dra nytta av många nya tjänster och funktioner, som gör hushållssysslor mycket enklare, som att till exempel styra hushållsapparater med rösten, ladda ner matlagningsrecept eller beställa diskmaskinstabletter.

Den långvariga innovationsandan hos BSH:s produktutvecklare utgör grunden för dessa nya lösningar, vilka banar väg för företaget att träda in i den digitala framtiden.

Vad driver BSH till detta? Idéer och lösningar som förbättrar människors vardag – igår, idag och imorgon!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone