Byggindustrin tävlar – Årets bygge

Brf Djurgårdsvyn. Entreprenör: JM Entreprenad. Byggherre: Riksbyggen. Arkitekt: Thomas Sandell. Plats: Stockholm. Foto: JM

Brf Djurgårdsvyn. Entreprenör: JM Entreprenad. Byggherre: Riksbyggen. Arkitekt: Thomas Sandell. Plats: Stockholm. Foto: JM

Byggindustrin är Sveriges ledande branschtidning för samhällsbyggnadssektorn. Varje månad kommer det hundrasidiga magasinet med reportage, intervjuer och expertrådgivning.

Byggindustrin har en lång och anrik historia och har bevakat den svenska byggbranschen sedan 1930-talet. Sedan många år tillbaka arrangerar Byggindustrin också den prestigefyllda tävlingen Årets Bygge som lyfter fram byggsektorns bästa projekt i Sverige under året.

Förra året vann bostadsprojektet Xplorion i Lund i kategorin bostäder, med motiveringen att detta bygge hade “extra allt” när det gäller hållbarhet. Lunds Kommuns Fastigheter, som ligger bakom Xplorion, ville skapa en förebild för framtidens klimatsmarta bygge. Det lyckades de med enligt 2021-års jury.

Årets bygge 2022
Det har byggts i fortsatt hög takt från norr till söder i Sverige och i år har tidningen Byggindustrin fått in rekordmånga anmälningar till tävlingen – hela 89 stycken! Bidragen är lika imponerande som diversifierade: från klimatpositiva bostäder och återbrukskontor till faunapassage för djur över motorväg.

Projekten är uppdelade i sex kategorier – Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnader, Samhällsfastigheter och Renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån de fem kriterierna: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Havstornet. Entreprenör: IAM, (Delad entreprenad). Byggherre: Index Residence. Arkitekt: Sandellsandberg arkitekter. Plats: Norrtälje. Foto: Jeanette Hägglund

Havstornet. Entreprenör: IAM, (Delad entreprenad). Byggherre: Index Residence. Arkitekt: Sandellsandberg arkitekter. Plats: Norrtälje. Foto: Jeanette Hägglund

Alla projekt som tävlar i år
Välkommen att ta del av hela listan som är fylld av samverkan, arkitektur, skaparglädje och kvalitetsbyggande i världsklass. Här hittar du alla projekt som tävlar om att bli byggbranschens mest spännande projekt 2022.

Byggindustrin kommer att publicera mer information om tre finalister i varje kategori på sin hemsida med början i januari 2022, så håll ögonen öppna och kika var vi kan hitta de mest innovativa vitvarulösningarna i bostäder och kontor. Den 24 mars är det planerat att den stora prisutdelningen skall ske, på Construction Summit i Stockholm, där alla 18 slutfinalister kommer att deltaga med höga förväntningar om att lägga beslag på de åtråvärda priserna.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone