CES 2021 – Samsung: AI för en bättre vardag

CES2021-Samsung_AI

Under en digital presskonferens på årets CES presenterade Sebastian Seung, President och Head of Samsung Research, företagets vision för framtiden, och han började med att säga att mycket har förändrats sedan senast – alltså sedan CES 2020.

– Vår värld ser annorlunda ut idag vilket har inneburit omställningar för många och gjort att hemmet fått en allt större betydelse. Samsungs innovationer är utformade för att ge mer intuitiva upplevelser för våra konsumenter, och skapar större möjligheter att uttrycka sin personlighet. Vi arbetar hårt med nästa generations innovationer med AI som utgångspunkt, för en bättre vardag, säger Sebastian Seung.

I samband med att fler människor tillbringade mer tid hemma under förra året blev det tydligt att tekniken blev allt viktigare – fler tvingades förlita sig på tekniken och upptäckte hur uppkopplade lösningar kan göra vardagen enklare, berättar Samsung, och förklarar att företagets investeringar i innovationer anpassade efter livsstilar som ständigt utvecklas gör det möjligt att hålla jämna steg med snabba förändringar.

CES2021-Samsung_Bespoke4

Under förra året lanserade Samsung sitt kyl- och frysskåp Bespoke, anpassningsbart genom möjligheten att välja färg och textur på frontpanelerna. I tillägg till modellerna med en dörr som lanserades förra året, kommer nu en ny modell med fyra dörrar som kombinerar kyl och frys i ett. I dagsläget kan användare välja mellan fyra olika färger till Bespoke-serien, men under 2021 tillkommer även färgen Satin Graphite Grey. Det kombinerade kyl- och frysskåpet lanseras på den nordiska marknaden Q2 2021.

AI & robotar
Samsung anger att man länge legat i framkant vad gäller AI- och robotinnovationer, och genom att inkludera AI-teknik i sina produkter skapar man nya hemmaupplevelser i allt från tvättmaskiner som kan optimera mängden vatten, tvättmedel och antal tvättcykler, till TV-apparater med Quantum AI Processor som kan skala upp innehåll i HD till 8K-upplösning.

CES2021-Samsung_JetBot90

På Samsungs presskonferens presenterade Sebastian Seung bland annat JetBot 90 AI+, en ny robotdammsugare som använder Object Recognition-teknik för att identifiera objekt och bestämma det bästa sättet att rengöra på. LiDAR och 3D-sensorer skall göra att JetBot 90 AI+ undviker kablar och mindre objekt samtidigt som den ändå kommer åt svårnådda hörn i hemmet.

Samsung demonstrerade även två robotar som inte är tillgängliga för försäljning ännu, men som de arbetar på, Samsung Bot Care och Samsung Bot Handy.
Samsung Bot Care är den senaste innovationen i Samsungs robotserie, och är designad att använda AI för att känna igen och svara mot användarens beteende. Den fungerar som en kompanjon i vardagen och som en robotassistent som hjälper dig ta hand om detaljerna i ditt liv. Den kan också lära sig ditt schema och dina vanor för att skicka påminnelser och guida dig under stressiga dagar.

CES2021-Samsung_Bot

Samsung Bot Handy förlitar sig på AI för att känna igen och plocka upp objekt i olika storlekar, former och med olika vikt. Den fungerar som en förlängning av dig själv och kan hjälpa dig med arbete runt om i huset. Samsung Bot Handy kommer kunna känna skillnad på olika material och därefter anpassa mängden kraft som behövs för att lyfta och flytta runt föremål. Som en pålitlig partner hjälper den till med hushållssysslor som att städa upp stökiga rum eller sortera disken.

Med blicken mot framtiden arbetar Samsung även med att utveckla fler konkreta tillämpningar av AI-teknik som kan underlätta i vardagen. Samsung fortsätter bygga vidare på sitt hälsofokuserade exoskelett, GEMS, som fungerar som ett mobilitetshjälpmedel och Samsung Bot Retail som ska vägleda användare utanför hemmet i miljöer som exempelvis butiker.

Teknik för en bättre framtid
Samsung avslutade sin presskonferens genom att berätta om sin vision för hur teknik kan möjliggöra framsteg samt skapa en bättre morgondag för alla. Samsung tror inte att det finns en enda heltäckande lösning; en hållbar framtid kräver investeringar över ett brett spektrum. Det är därför Samsung valt att fokusera på tre viktiga områden som kan gynnas av teknisk innovation: hållbarhet, utbildning och tillgänglighet.

– På Samsung strävar vi alltid efter att hitta lösningar som kan skapa en bättre och mer hållbar framtid. Med fokus på miljö, människor och samhälle kommer vi att fortsätta ge våra konsumenter relevanta verktyg och teknologier för att hantera de utmaningar vi står inför idag, för att därigenom kunna möjliggöra en bättre framtid för fler, säger Sandeep Rana, Senior Manager och Environmental Sustainability Specialist på Samsung.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone