Corona ger risk för leveransförseningar

Container-ship

En uppdatering om coronavirusets effekter på vitvaru- och hushållsmaskinindustrin.

Den kinesiska regeringen har ännu inte meddelat att coronaepidemin har nått sin höjdpunkt. Antalet infektioner ökar fortfarande. Fabriker i flera hightechprovinser som Guangzhou eller Shenzhen förblir därför stängda också framöver. När det gäller ingående material i vitvaror och hushållsmaskiner så tillhandahålls flertalet av elektroniska- och andra små komponenter av kinesiska leverantörer och distributörer verksamma i dessa områden. Även om situationen fortfarande är oklar för företag i Europa är det ändå sannolikt och förutsebart att förseningar kommer att kunna uppstå i leveranskedjan och påverka ledtiden för vissa producenter/leverantörer inom branschens företag också på vår marknad.

Förutom påverkan av de officiellt aviserade förlängda helgdagarna kring det kinesiska nyåret (Lunar New Year), säger våra insiderkällor från logistikområdet att till exempel rederier och speditörer i Kina arbetar i “krisläge” – i många fall från hemmakontor.

Därför har leveranserna också blivit mycket svåra att överblicka. Rederierna står inför frågan om att ytterligare tunna ut avgångar eller till och med ställa in avgångar. Också flygbolagens aviseringar om inställda flygningar till och från Kina spär på risken för störningar i leveranskedjan. Detta kommer att få en dominoeffekt som under en längre tid, två till tre månader, får stor påverkan på flödet av ingående komponenter.

– Inför detta oklara läge kan vi som branschorganisation bara rekommendera retailföretagen att fylla upp sina lager av kylar/frysar, tvättmaskiner, strykjärn, brödrostar etcetera, så att denna störning i leveranskedjan inte innebär tomma hyllor till konsumenterna om några månader, säger Kent Oderud, ordförande i branschorganisationen APPLiA – Home Appliances Sweden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone