Elgiganten om tvättmaskinstabben

Elgiganten-Tvattmaskinstabben

Visste du att det finns ett specifikt misstag som svenskar ofta gör första gången de ska använda sin nya tvättmaskin, undrar Elgiganten, och meddelar att med hjälp av den här checklistan får du en behaglig första upplevelse med din nya maskin.

Varje år säljs cirka 250000 nya tvättmaskiner i Sverige, anger Elgiganten, och förklarar att det kan innebära utmaningar att installera maskinen själv, samt att det finns en tabbe som är särskilt återkommande bland svenskarna.

Tvättmaskinstabben
– Det klassiska misstaget som vi svenskar gör när vi använder en ny tvättmaskin för första gången är att glömma att ta bort transportsäkringarna innan vi startar maskinen. Om du inte gör det kommer maskinen att hoppa runt under tvätt och ge ifrån sig mer ljud än vanligt, säger David Rönngård, försäljningschef för vitvaror på Elgiganten.

Transportsäkringarna är långa bultar som ofta är monterade på baksidan av nya tvättmaskiner för att förhindra skador på tvättmaskinens trumma under transport.

– Vanligtvis finns det två eller fyra sådana säkringar på baksidan av nya tvättmaskiner, dem kan man enkelt plocka bort. Om du läser bruksanvisningen som medföljer din nya maskin beskrivs det tydligt hur du enkelt plockar bort bultarna. Om maskinen ska transporteras en andra gång bör dessa transportsäkringar däremot återmonteras, säger David Rönngård.

Vatten i trumman är helt normalt
Försäljningschefen David Rönngård säger att du inte ska tro att du har köpt en begagnad tvättmaskin även om du upptäcker att det finns vatten i trumman när du packat upp den.

– Det finns ingen anledning att oroa sig. Vattnet tyder på att maskinen har blivit testad i fabriken, så att man kan vara säker på att den fungerar som den ska. Men vad man bör göra när man tar emot maskinen är att kontrollera att lådan som den kom i ser hel och fin ut eller om maskinen har bucklor, säger Rönngård.

Placering
Nästa punkt på checklistan är att hitta en lämplig plats för tvättmaskinen.

– Om det finns ett avlopp i rummet där maskinen ska stå, kan du själv ansluta vattenslangen. Observera att i vissa äldre hem kan vattenkranen vara smalare än vad de är idag, och då kommer du att behöva en adapter för att den ska passa. Anslut sedan maskinen till dräneringsslangen. Den har vanligtvis en böjning vilket innebär att använt vatten från tvättmaskinen inte går tillbaka igen, säger Rönngård, som också tycker att det är viktigt att se till att platsen där tvättmaskinen står är helt plan, så att den är så stabil som möjligt och därmed blir maskinen även tystare när den används.

Tvättmaskinsstativ och monteringsfötter
– En bra idé här är att sätta så kallade vibrationsdämpare under maskinen, dessa är små runda plastunderlag. Tvättmaskinen blir då ännu tystare och ännu mer stabil under användning. Om du vill ha en lite mer praktisk arbetshöjd på maskinen och behöver plats för tvättmedel och andra saker, kan du också överväga att skaffa ett tvättmaskinsstativ med korg under, säger David Rönngård.

Nu ska tvättmaskinen vara redo att användas, men innan du börjar lassa in sina kläder har Rönngård ett sista tips.

– När du tvättar bildas det fort lager av både tvättmedel och kalkrester i tvättmaskinen, speciellt om du tvättar på låga temperaturer som 30 eller 40 grader. En tvättmaskin bör därför rengöras med jämna mellanrum. Detta kan göras genom att tvätta ett program med tom maskin på maximal värme och tillföra avkalkning och avfettningsmedel för tvättmaskiner. På detta vis gör man rent trumman från tvättmedelsrester och mögel, säger han.

Självdoserande tvättmaskiner
När du sedan är igång med ditt tvättande, se till att inte använda för mycket tvättmedel. Genom att använda rätt mängd tvättmedel mår både dina kläder och din plånbok bättre, dessutom är det inte särskilt miljövänligt att använda för mycket tvättmedel.

– Den senaste trenden inom tvättmaskiner är faktiskt självdoserande maskiner. Genom att ha en sådan försäkrar du dig om att rätt mängd tvättmedel alltid används. Dessutom sparar du tid och slipper spill när du ska dosera tvättmedlet, i tillägg värnar du också om vår natur.

Är du en av dem som ska skaffa en ny tvättmaskin i år? Se till att kolla in utbudet av självdoserande maskiner.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone