En dammsugare som väger ett ton

TjoloholmsSlott-Dammsugare

På Tjolöholms vagnsmuseum, vid Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun fyra mil söder om Göteborg, kan man beskåda godsets vagnpark och se vilka fortskaffningsmedel som fanns på ett större gods runt sekelskiftet 1900. Och man kan titta närmare på en dammsugare från 1905, som väger ungefär 1000 kilo.

På skylten som hänger på dammsugaren finns följande text:

Tillverkad i Göteborg 1905, av Göteborgs Mekaniska Verkstad (senare AB Götaverken).
Såld genom Göteborgs Vacuum Cleaner AB.
Anskaffad av Blanche Dickson.
En av Sveriges första dammsugare.
Eldriven och hästanspänd. Kostnad 5500 kr.
Vikt: drygt ett ton.

Vid en slottsvisning den 30 juli 2019 berättade guiden att dammsugaren var för stor för att användas inne i slottet, och vid dammsugning drogs den av hästar till lämplig position utanför slottet varpå 40 meter långa dammsugarslangar användes för att dammsuga en del av slottet, innan man förflyttade sig vidare.

Det har hänt en del på dammsugarfronten de senaste 114 åren…

TjoloholmsSlott-Front

Tjolöholms slott byggdes av den svensk-brittiska familjen Dickson, och ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman (han blev med sitt bidrag kallat Hobgoblin tvåa i den arkitekttävling som utlysts för att rita slottet, men eftersom Blanche Dickson tyckte hans bidrag var bäst blev det han som fick rita slottet, vid 27 års ålder). Slottet, i brittisk stil, tog sex år att bygga och stod klart 1904.

TjoloholmsSlott-Back

Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet, och här spelades stora delar av exteriörscenerna i Lars Von Triers film Melancholia in 2011.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone