Europiska avfallsveckan om matsvinnet

Pixabay-Frukt

Just nu pågår den Europeiska avfallsveckan och det svenska Livsmedelsverket uppmanar oss alla att anta en utmaning, nämligen att inte slänga mat. Den här veckan och framöver kan vi alla göra en enkel men avgörande insats och minska avfallet för klimatets skull.

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Vore matsvinn ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA. Det här är en viktig aspekt på klimatet som få diskuterade under toppmötet i Glasgow häromveckan. Därför vill vi påminna om hur viktigt det är att inte slänga mat. Livsmedelsverket kallar det för att ha svinnsikt.

Få “svinnsikt”
Det stora matsvinnet sker i våra hushåll, alltså handlar det om att börja i sitt eget kök. Oftast är det frukt, grönsaker, bröd och matrester som blir matsvinn. Kaffe, te och mejeriprodukter är det vi oftast häller ut i vasken. Här är några siffror på det vi behöver ändra på:

* Svenska hushåll slänger 19 kilo ätbar mat per person och år. Det motsvarar cirka 40 måltider.
* 18 kilo mat och dryck hälls ut i vasken per person och år. Det motsvarar cirka 90 koppar kaffe.
* Sammanlagt blir det cirka 37 kilo mat per person och år.
* För en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo fullt ätbar mat som slängs varje år.

Källa: Karin Fritz, projektledare på Livsmedelsverket för regeringsuppdraget om minskat matsvinn.

Nollzon

Många lösningar till att minska svinnet
Vår bransch erbjuder många lösningar som kan minska matsvinnet. Det första man kommer att tänka på är de kylskåp som är utrustade med en eller flera 0 °C-zoner och system som reglerar fukten. Där hålls dina färskvaror fräscha upp till tre gånger längre än i den vanliga kylskåpstemperaturen vid plus 4-5°C.

Kamera/app
Den hjälp du kan ge dig själv är klokt agerande under inköpsrundan. Gör listor för dina inköp! Köp bara det du inte har hemma. Och köp bara det du behöver till veckans recept. Är det här ett moment som du tycker är extra besvärligt kan vi rekommendera ett kylskåp utrustat med kamera. Då blir nästa steg att “kommunicera” med ditt kylskåp om dess innehåll medan du är på inköpsrundan i livsmedelsbutiken eller saluhallen. Då kan du via din app alltid se vad du har lagrat inuti kylen.

OBHNordica-Vakuumforpackare_Supreme

Förlängd lagringstid med vakuum
Kylen och frysen är självklara exempel på lösningar för att minska matsvinnet i hemmet, men nu kan du även ta hjälp av vakuumförpackning. Det finns många fördelar med att använda en vakuumförpackare, men den största fördelen är att du kan förlänga hållbarheten på livsmedel. Maten håller upp till fem gånger längre och du kan vakuumförpacka allt från kött och fisk till grönsaker, frukt och flytande matvaror.

En vakuummaskin suger ut luften ur en påse med matvaror i. När all luft är ute förseglas påsen av maskinen. Detta höjer hållbarheten för matvaran eftersom det inte längre finns något syre som kan få matvaran att oxidera. Detta minskar även risken för att fryst mat ska få frostskador.

Bosch-VitaMaxx

Vakuum i mixern
Nu finns också både mixers och blenders med vakuumfunktion på marknaden. Med dem kan du göra smoothies, soppor och annat, med ingredienser som annars skulle ha slängts. Och dessutom spara dem i kylen tills de konsumeras eller tas med i lunchlådan.

Förvarar du dem i vakuum så håller de sig fräscha upp till dubbelt så länge. Du kan alltid rädda frukt och bär genom att göra en god smoothie med en vakuumblender. Gör du det kommer den innehålla upp till fem gånger så mycket vitamin C. Och du har alltså dubbelt så lång tid på dig om du förvarat den i vakuum.

Har du “svinnsikt” nu?
Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett regeringsuppdrag att halvera matsvinnet i Sverige. Det här hänger ihop med FN:s mål i Agenda 2030 och EU:s klimat- och hållbarhetsarbete. Men för att klara det här behöver vi alla hjälpas åt.

Det är dags att värdera maten högre och ta hand om den. Vad blir ditt första steg för att få svinnsikt?

Sammanställt av Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden (källor: Livsmedelsverket, Bosch, OBH-Nordica)

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone