Framtida produkttrender – Home Farming

HomeFarming-1

APPLiAnytt kommer i en serie artiklar fokusera på några underliggande trender för nya produkter, som andas framtid, hållbarhet och hälsa. Först ut är den utrustning som behövs för att möta miljötrenden av egenodling eller “Home Farming” som är den internationella termen.

Home Farming – med fräschör året runt
Antalet hobbyodlare i Sverige har ökat markant de senaste åren och inte minst under pandemiåret 2020. Med rätt utrustning kan den siffran bli ännu högre då den i princip gör det omöjligt att misslyckas, även för förstagångsodlare. Och detta även året runt! Smarta miniväxthus för inomhusbruk kan i framtiden producera färska örter, grönsaker och blommor året runt – med minimal ansträngning från odlaren. Ambitionen är att minska matsvinnet och utsläppen genom att odla hemma med optimerade förhållanden i mini-växthusen för plantorna.

Miniväxthus minskar matsvinnet
Många tycker det är trevligt att ha färska kryddor hemma, men de man köper från matbutiken är ganska svåra att hålla vid liv. Oftast tar man några blad och sedan får man slänga resten. Matsvinnet i våra hem är överlag alldeles för stort, inte minst vad gäller kryddväxter och grönsaker där vi slänger omkring 60-80 procent. Det här måste vi ändra på! Hemmaodling håller nere koldioxidutsläppen i jämförelse med om du köper importerade kryddväxter, bladgrönt och andra plantor från till exempel Spanien och Italien – mer närproducerat än så här kan det inte bli.

HomeFarming-2

Ljus nödvändigt för fotosyntesen
Anpassat ljus är nödvändigt för plantornas tillväxt. Ljusteknologin i mini-växthusen baseras på strömsnåla LED-lampor med våglängderna 440nm och 660nm kompletterat med kallvitt 6500 kelvin, som sammantaget ger ett perfekt ljus för att uppmuntra växternas fotosyntes och ge ett behagligt ljus för oss människor. För att efterlikna naturliga ljusförhållanden rekommenderas belysning cirka 15 timmar/dygn.

HomeFarming-3

Traditionell odling i jord
Hittills har odling i näringsrik jord varit det vanligaste inom traditionell hemmaodling. Framöver ser vi nya affärsmodeller på horisonten som står för leverans av odlingsklara förpackningar med “krukor” med frön eller plantskott. Men de mini-växthus som vi ser i framtiden klarar sig helt utan jord.

HomeFarming-4

Hydroponisk odling utan jord
Redan de system som finns på marknaden idag använder inte jord utan enbart vatten som odlingsgrund. Växter växer faktiskt cirka 50 procent snabbare i vatten än i jord. När du odlar i ett så kallat hydroponiskt system använder du dessutom cirka 90 procent mindre vatten än i traditionell odling i jord. Så det är win win.

Det enda man som hemmaodlare behöver göra är egentligen att sätta i färdiga fröpoddar i växthuset och fylla på med vatten och vattenlöslig näring direkt i vattentanken på en månadsbasis – och såklart skörda sina plantor! Beroende på vad du planterar så kan du göra din första skörd efter cirka 4-12 veckor, för att därefter skörda plantorna regelbundet en gång i veckan efter behov.

I kommersiell odling av till exempel tomater och sallad är det just hydroponisk odling som gäller. Det är alltså den storskaliga odlingen som omvandlats till att nu passa i framtidens hemmiljö. Nytt är den innovationslust som tillkommit de senaste åren vad gäller utveckling och nya lösningar av till exempel belysning och vertikal, hydroponisk odling. Det dyker upp många startup-företag inom den här sektorn och nya affärsmodeller utvecklas.

HomeFarming-5

Proffsen använder fiskar – akvaponisk odling
De större, professionella odlingarna kombinerar ofta den storskaliga, hydroponiska odlingen med att samtidigt odla fisk. Då kallas denna kreativa, jordlösa odling med kompletterande fisktank för akvaponisk odling. Så här fungerar det;

1. Fiskarna matas regelbundet med fiskfoder.
2. Fisken producerar avfall som göder näringsrika mikrober.
3. Mikroberna/bakterierna omvandlar avfallet till näringsämnen för växterna.
4. Växter absorberar näringsämnena och rengör samtidigt vattnet.

HomeFarming-6

Något för hemmabruk?
Kommer vi att ha fiskodlingar i hemmen i framtiden? Knappast, men APPLiAnytt har faktiskt hittat en anläggning på marknaden för just akvaponisk odling för hemmabruk. För strax under 1000-lappen kan man inhandla en kombination av ett litet akvarium för småfisk och hemmaodling – se bilden ovan. Detta mini-ekosystem är enkelt, fristående och praktiskt taget underhållsfritt, vilket gör inomhusträdgård och ett vackert akvarium tillgängligt för alla oavsett erfarenhet av fisk eller växter. Det eliminerar behovet av traditionella gödningsmedel med samma principer som återvinner avfall i naturliga ekosystem, vilket gör underhållet så enkelt som att mata din småfisk.

HomeFarming-7

Storförbrukning i hemmet
När denna miljöriktiga trend med egenodling slår igenom i framtiden och vi kommer att vänja oss vid att alltid ha fräscha grönsaker, örter och blommor tillhands på armlängds avstånd hemmavid, så kommer efterfrågan på allt större anläggningar med korrekt belysning och jordfri odling för hemmabruk att öka. Styrning av temperatur, fuktighet, belysning kommer att skötas av sensorer som ger information till brukarens app kontinuerligt. Den plingar säkert också när det är skördedags! Det blir en utmaning för framtidens köksplanerare att få plats med ännu några nyttiga “appliances” i framtida kök. Det kommer att behövas.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone