Framtidsanpassning hos konditorierna

Robotdammsugare-punschpralin

Utvecklingen mot uppkopplade och egentänkande hushållsmaskiner och -apparater går med en rasande takt. Även bland dammsugare går denna utveckling fort: vi ser idag att den gamla cylinderdammsugaren fått moderna efterföljare i lågenergivarianter med överlägsen sugkraft och rengöringsförmåga. Vi ser en stor efterfrågan på bekväma så kallade handstick-dammsugare. Vi ser nya påslösa modeller på marknaden och vi ser en god spridning av de egentänkande robotdammsugarna i de svenska hemmen.

Konditorierna anpassar sig till utvecklingen
Nu har även konditoribranschen följt med och manifesterar denna utveckling! Den traditionella punschrullen “dammsugaren” som hade den äldre cylinderdammsugaren som förebild har nu fått en modernare efterföljare; robotdammsugaren!

De första mumsiga robotdammsugarna skapades på Östgöta Wienercafé i Falköping. Kaféet drivs sedan 2009 av Peder Eng och hans sambo Pernilla Andersson.

– Vi satt och spånade. Man gör ju dammsugare på kaksmulor. Och vi hade så mycket smet över att vi skulle kunna göra något nytt. Då sa min sambo: “Man kanske skulle kunna göra några runda puckar?”. Och då sa jag: “Nej, men robotdammsugare heter det väl då, i så fall”, säger Peder Eng till medierna.

På frågan om de produktutvecklat flera andra bakelser och om det finns planer på ytterligare fler uppgraderingar svarar de båda:

– Ja, vi hade en ganska stor spridning förra julen när vi hade kalendergrisar i marsipan. Avlånga grisar med adventskalendrar, som sålde bra. Vi sålde också på postorder, och vi fick förfrågningar från hela Sverige, Finland och Norge. När det gäller fler uppdateringar av fler bakverk så funderar vi skarpt på det nu när det här med robotdammsugarna skenade iväg. Men det är inget färdigt ännu, vi har just nu nog med att göra robotdammsugare för att möta efterfrågan.

Punschrullens/dammsugarens dag firas officiellt den 7:e mars varje år. Nu får vi se om den får ett nytt namn till den 7:e mars nästa år; robotdammsugarens dag!

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone