Efter Corona-året: God Jul & Gott Nytt

Corona-spel

2020 kommer sannolikt bli ihågkommet som Corona-året, med en pandemi som påverkade oss alla. Förhoppningsvis kommer vaccinen, som inom några dagar börjar användas, att få stopp på spridningen, så att livet kan återgå till det normala för det stora flertalet människor på vår planet.

Söker man efter bilder på Google och skriver in corona är det absoluta flertalet av de 84 översta träffarna färgglada illustrationer på “coronavirus” och först på plats 85 dyker någonting som inte relaterar till covid-19 upp – en bild på en öl (naturligtvis en bild på det mexikanska ölet Corona Extra, som hade det en smula tufft i samband med pandemins utbrott i våras men som sedan rapporterat ökande försäljning).

Först på plats 127 återfinns en bild på spelet Corona, och den leder till hemsidan www.isof.se (Institutet för språk och folkminnen) och en artikel – skriven av personnamnsforskaren Sonja Entzenberg – där man kan läsa om namnet Coronas ursprung, latinska ordet corona betyder krona eller krans, och användning. I artikeln skriver Sonja Entzenberg bland annat “för oss som var barn på 1960- och 70-talet fanns Corona-spelet, eller fattigmansbiljard, som det också benämndes. Det var ett enkelt brädspel där man skulle med en pinne skjuta plastringar i hålen på brädets hörn”.

Undertecknad var barn på 70-talet, och en tradition i vår familj var att varje jul spelades Corona i gillestugan i föräldrahemmet. Men det spel vi hade var gjort uteslutande av trä…

Med dessa ord, som inte hade så mycket med vitvarubranschens rekordsiffror att göra (då Kent Oderud på annat ställe på denna hemsida skrivit om detta på ett mycket utförligt och initierat sätt) tackar undertecknad för i år och önskar alla APPLiAnytts läsare en riktigt God Jul & ett Gott Nytt år. Vi återkommer Trettondedag jul, alltså 6 januari.

/ Ola Larsson

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone