Fortlöpande information om torktumlare

Whirlpool-Torktumlarkontroll

Tisdagen 23 juli 2019 sände Sveriges Radios Ekoredaktion ett inslag där man refererade till att Elsäkerhetsverket varnar för brandfarliga torktumlare. Detta plockades sedan upp av ett flertal tidningar och nyhetssajter. Här ger Whirlpool bakgrunden till det som rapporterades.

När Whirlpool 2015 förvärvade Indesit Company gjorde man en revision av Indesits produktportfölj och applicerade den rigorösa säkerhetsanalys man har som standard. Man upptäckte då en potentiell brandsäkerhetsrisk på torktumlare av kondensmodell med energiklass B och C. Produkter av värmepumpsmodell, med högre energiklass, omfattas inte.

Då Whirlpool har säkerheten för konsumenter och produkter som högsta prioritet initierades en omfattande aktivitet för att nå ut till konsumenter som hade de modeller som omfattades. I Sverige gjordes detta via annonsering i dagspress, e-post och fysiska brev. I den kommunikationen uppmanades konsumenter att kontakta Whirlpool för att kontrollera om den modell man hade omfattades, och om den gjorde det arrangerades en kostnadsfri modifiering.

I Norden omfattas främst modeller av varumärket Hotpoint, men också Indesit och Ariston. De modeller som omfattas är producerade mellan åren 2004 och 2015, och i Sverige såldes cirka 40000 produkter, merparten under den tidigare delen av tidsspannet, vilket innebär att den normala livslängden för en torktumlare i de flesta fall passerat.

Detta är alltså inte något som hänt nu, utan kampanjen att nå ut till konsumenter har pågått sedan 2015. I Storbritannien har detta fått förnyad uppmärksamhet i media då den absoluta majoriteten av torktumlare som omfattas sålts där, och Whirlpool har i samråd med berörda myndigheter ökat aktiviteterna för att nå ut till dem som eventuellt har en modell som omfattas och som ännu inte modifierats. Baserat på detta beslutade Ekoredaktionen att sända ett inslag om saken, som sedan plockades upp av ett flertal tidningar och nyhetssajter.

Om det är någon som har köpt en torktumlare av märkena Hotpoint, Indesit eller Ariston och som ännu inte varit i kontakt med Whirlpool uppmanar vi dem att antingen kontrollera om den modell man har omfattas via webbsidorna nedan, eller ringa Whirlpools kundtjänst på 0771-751570.

Indesit: https://safety.indesit.eu/index.jsp?lang=se

Hotpoint: https://safety.hotpoint.eu/index.jsp?lang=se

Håkan Blom, logistikchef på Whirlpool Nordic AB.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone