Kan tvättmaskiner lösa coronakrisen?

Bosch-Serie8

Nya tvättmaskiner säljer i rasande takt under coronatiderna. Bara under april månad ökade leverantörernas försäljning av frontmatade tvättmaskiner med inte mindre än 23 procent i Sverige. Detta trots att den samlade privatkonsumtionen i Sverige under april minskade med hela 10 procent jämfört med samma månad 2019 enligt SCB:s senaste statistik. Bakgrunden till den kraftigt ökande tvättmaskinsförsäljningen i landet är att fler människor vill kunna tvätta de kläder som burits under dagen utan att behöva boka tid för att besöka den gemensamma tvättstugan, som många vill undvika under coronatiderna. Det känns angeläget att kunna ha full kontroll på tvättandet och att det kan ske ofta – varje dag när man kommer hem från jobbet på förskolan, äldrevården, kontoret eller butiken.

– Det är främst de högpresterande tvättmaskinerna med program som till exempel “intensiv”, “hygien” eller “anti-allergi” som efterfrågas, säger flera butikssäljare som APPLiAnytt varit i kontakt med. Dessa program utmärks av högre temperaturer och har också tillräckliga så kallade hålltider med den högre temperaturen. På så sätt är man på den säkra sidan för att minimera virus, allergener och bakterier vid tvätt av tyger som bomull eller polyester.

När vi kollar runt på den svenska Folkhälsomyndighetens hemsida för att söka tvättråd för textilier i hemmet konstaterar vi att det är tämligen tomt på sådana råd. De vi hittar är äldre, inaktuella inlägg för tvätt inom asylboenden och tvätt vid misstänkt ebola.

Vad som dock är fastställt av Folkhälsomyndigheten att det inte finns något exakt svar på hur länge coronaviruset Covid-19 överlever på ytor, textilier och andra ting. På FHM:s hemsida skrivs att studier gjorda på virus som är nära släkt med coronaviruset Covid-19 visar att de kan leva flera dagar på ytor, textilier och föremål förutsatt att förhållandena är de rätta.

APPLiAnytt har därför här nedan sammanställt några relevanta råd från olika europeiska källor när det gäller behandling av tvätt i hemmen – bland annat de tyska och österrikiska motsvarigheterna till den svenska Folkhälsomyndigheten:

Skilj på tvätten från personer med misstänkt smitta
I fall då exempelvis en person i familjen är smittad eller misstänkt smittad så är rekommendationen att tvätta kläderna ofta – helst omedelbart efter användandet – och att särskilja de friska familjemedlemmarnas kläder från den sjukes. Skilj också på rena och smutsiga kläder för alla familjemedlemmar efter bästa förmåga.

Höga temperaturer ger garanterad virusfrihet
Förutom att tvätta kläderna oftare för att bli av med virus så är det viktigt att ge akt på vilka temperaturer man använder vid tvätten för att få den bakterie- och virusfri. Experter varnar för att tvätt av kläder, sängkläder, handdukar, kökshanddukar och andra tyger vid 30°C eller 40°C inte nödvändigtvis kommer att eliminera viruset. Bakteriologerna förklarar att ju högre temperatur desto bättre, och desto större är sannolikheten för att förhindra att Covid-19 eller andra virus sprider sig.

Den normala temperaturen i människokroppen är runt 37°C, vilket främjar miljön och de ideala förutsättningarna för överlevnad av virus. Detta betyder att du åtminstone borde tvätta kläder vid en temperatur på 60°C eller till och med vissa tåliga textilier i 90°C för att vara på den säkra sidan. Ett tips är också att varm-mangla eller stryka textil, då strykningstemperaturerna kan nå upp till 100°C – och i den temperaturen existerar ingen spridning.

Tvättmedlet viktigt
Det är inte enbart höga temperaturer som är avgörande för att bli av med viruset, utan också det använda tvättmedlet. Detta löser upp virusets yttre skal och kan döda viruset, enligt experterna. Även vid de lägre temperaturerna (30°C för ull och fintvätt) leder användandet av ett effektivt tvättmedel till en hyfsat tillförlitlig “död” av coronaviruset, som är mycket känsligt för påverkan på ytterhöljet – det så kallade skalet är den känsligaste delen av viruset – och som kan lösas upp med tvättmedel innehållande “fett-releaser”. Den tyska Folkhälsoorganisationen rekommenderar dessutom att använda ett tvättmedel med blekmedelsinnehåll – dessa är vanligtvis tvättmedel i form av pulver eller granulat – med en hög tvätteffekt.

Torka tvätten ordentligt
För all tvätt gäller att det är en fördel att den blir torr fort – i torktumlare eller torkskåp. Den får inte ligga blöt längre tid än nödvändigt efter att tvättprogrammet har gått klart. Fukt kan ge ny näring åt bakterietillväxt. Strykning av textilerna ger också en skyddande effekt mot virus, då den sker vid en hög, virusdödande temperatur. Vi svenskar verkar ha förstått att ny, effektiv torkutrustning med värmepumpsteknik är viktig i coronatider – försäljningen av dessa har hittills ökat dramatiskt under året, med över 30 procent.

Glöm inte att också tvättmaskinen behöver omvårdnad
Vi får inte glömma att rengöra tvättmaskinen också! För även om kläderna kommer ut ur maskinen rena så kan bakterier fortfarande stoja runt därinne i maskinen. Det är därför att rekommendera i dessa coronatider att köra tvättmaskinen en gång i veckan med minst 60°C (helst högre), så att ingen biofilm med mikroorganismer fastnar på trummans utsida och kan orsaka oönskad lukt, mögel- och/eller bakterietillväxt.

Landets alla tvättmaskiner och torktumlare i hem, tvättstugor och tvätterier gör nu tjänst varje dag och bidrar till att bekämpa Covid-19. Ge dem en tanke, lite kärlek och god omvårdnad!

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone