Mieles största lansering någonsin

Miele-Murat_Ibrahim

I maj 2019 startade Miele sin största produktlansering någonsin, med generation 7000 som innefattar 353 produkter – nästan 3000 modellvarianter i 15 produktgrupper – och tio delaktiga Mielefabriker.

Bytet till generation 7000 innefattar alla Mieles ugnar och hällar, ångugnar, mikrovågsugnar, kombinationsprodukter, kaffemaskiner, mat- och porslinsvärmare samt en vakuumlåda – och dessutom berör det diskmaskiner, som kommer hösten 2019.

Murat Ibrahim, Product and Sales Trainer Domestic på Miele, bjöd in APPLiAnytt till Miele i Stockholm den 21 maj och berättade om generation 7000:

– För sju år sedan började Miele skissa på den första produkten som skulle komma att bli generation 7000. En startpunkt var att produkterna skulle passa väl in i de fyra typer av hem som Miele identifierat – Natur, Klassisk komplex, Harmonisk och Puristisk – och det nya sortimentet har fyra designserier. Generation 6000 hade tre designserier (PureLine, ContourLine och ArtLine) och nu tillkommer VitroLine, säger Murat Ibrahim.

Färgen Havannabrun försvinner i och med lanseringen av generation 7000 och nu finns de tre färgerna Grafitgrå, Obsidiansvart och Briljantvit att tillgå i de två designserierna ArtLine (som helt saknar handtag) samt VitroLine med handtag i produktens färg, medan PureLine kännetecknas av ett massivt handtag plus detaljlinje i rostfritt stål kombinerat med glasfront i obsidiansvart. ContourLine har en markerad ram i rostfritt stål.

Ugnar
De två instegsugnarna med vred (Discovery 1 och 2) har uppdaterats med elektronisk termostat istället för mekanisk, vilket bland annat innebär att man kan se temperaturen i displayen.
Reference 1 är steget in i 7000-serien och där är vreden borttagna, och Reference 2 är försedd med större display.
Premium hade tidigare färgdisplay med touchknappar vid sidorna, och har nu istället en touchdisplay kallad M touch S (där S står för Small).
Prestige är försedd med den större touchdisplayen M touch.

När det gäller funktioner lyfter Murat Ibrahim fram tre nyheter:
TasteControl är en funktion som finns från Reference 2 och uppåt (i 60 och 45 cm) i alla fyra designserierna. TasteControl innebär att ugnen efter avslutat program kan göra snabbavkylning (luckan öppnas en aning och temperaturen sjunker med 100 grader på fem minuter) samt varmhållning (75 grader är standardinställning, men man kan justera mellan 60-90 grader och i höst kommer en mjukvaruuppdatering som gör det möjligt att justera mellan 45-90 grader).

– TasteControl kan startas via mobilen, och är perfekt om man till exempel bakar sockerkaka och av någon anledning inte är hemma för att plocka ut den när den är klar – eller om gäster/barn blir sena till maten, säger Murat Ibrahim.

FoodView är en funktion som finns i Prestigeugnarna och innebär att en högupplöst kamera (som tar en bild varje minut) är monterad i ugnens tak, bakom ett skyddande glas.

– Miele har patenterat kameran och det enda man behöver tänka på är att då och då torka av glaset, förklarar Murat Ibrahim.

MotionReact är en funktion som innebär att en sensor känner av när man står framför produkten, och då kan en av tre saker hända – lampan tänds, ugnen startas eller ugnen stängs av.

Mieles revolutionerande ugn Dialog, som med hjälp av helt ny teknologi kallad M Chef kan laga flera olika saker samtidigt, och som är mycket snabb (Miele anger att kyckling tillagas på 15 minuter istället för 45 minuter och att pulled pork tar två och en halv timma istället för 8-16 timmar) finns i designserierna PureLine och VitroLine och dök upp i butik i Sverige förra veckan.

Ånga
DG kallas Mieles renodlade ångugnar, medan DGM är benämningen på ångugn och mikrovågsugn i ett och DGC är vanlig ugn och ångugn kombinerat.

DG7000 har blivit sex procent större och rymmer nu 40 liter. En nyhet är att den (precis som de nya produkterna inom DGM och DGC) är försedd med DualSteam istället för MultiSteam. Rent spontant känns det som om MultiSteam skulle vara steget efter DualSteam, men så är inte fallet.

– DualSteam, med två utblåsningshål för ångan istället för flera, innebär att ångan kan skickas in i ugnen med högre tryck utan att mängden ånga ökas. Detta för att undvika olika temperatur i olika delar av ugnen, främst vid lägre temperaturer som till exempel vid sous vide matlagning, förklarar Murat Ibrahim.

Inom DGM är Rapid Steam Cooking en nyhet och innebär att man ångkokar med mikrovågor, för upp till 48 procent snabbare tillagning. När ångan värmt upp maten till 80-100 grader levererar mikrovågsugnen 80, 150 eller 300 watt, och tillagningen sker snabbare.

– Det är värt att notera att många traditionella mikrovågsugnar på till exempel 900-1000 watt när de ställs in på 300 watt fungerar som så att de kör pulsvis på/av för att uppnå lägre effekt än max. Mieles mikrovågsugnar med inverterteknik är hela tiden på, och levererar exakt inställd effekt hela tiden, säger Murat Ibrahim.

När det gäller DGC är den enda uppdateringen att grillelementet kan klickas loss för enkel rengöring av ugnstaket. Och så har det till produkten lanserats en matlagningsassistent i appen Miele@mobile kallad Mix & Match, där man väljer huvudingrediens, tillval med mera – och sedan skickas inställningarna direkt från appen i mobil/surfplatta till ugnen, och ingen rätt tar mer än 30 minuter att tillaga.

Kaffe
De nya kaffemaskinerna i 7000-serien bygger på en helt ny plattform, där en del saker behållits från föregångaren (som mjölksystemet, profilerna, One Touch For Two och möjlighet till fast vattenanslutning – något som också finns på DGC-ugnarna) medan andra saker är nya.

De nya kaffemaskinerna är mycket tysta, finns med CoffeSelect, vilket innebär tre bönbehållare i samma maskin (300g plus 150g plus 1500g) och en platt, lutande kvarn som maler till det är helt tomt och sedan blåser en fläkt rent det allra sista, samt ser till att man undviker kondens i maskinen.

Vattenbehållaren på 2,7 liter är ny, liksom droppbrickan och sumpbehållaren (som klarar 1,6 liter vatten och 17 kaffetillredningar) som inte skvalpar när den tas ut för tömning. På 6000-serien kunde man fylla på med malt kaffe, men den funktionen har tagits bort på 7000-serien. Vidare finns en ny koppsensor, som klarar höjder mellan 4-16,5cm, och maskinerna kan ställas i fyra olika Performance Mode (Eco, Barista, Latte, Party) beroende på hur man vill använda maskinen för dagen.

– Något vi är övertygade om kommer uppskattas av konsumenterna är de två patenterade Miele-funktionerna AutoDescale, som automatiskt avkalkar maskinen med hjälp av en patron som varar i 7-12 månader, samt AutoClean, som automatiskt rengör mjölkledningarna varje dag och bryggenheten efter 25 tillredningar med hjälp av en patron som varar 2-3 månader, säger Murat Ibrahim.

Induktionshällar
Full Surface är namnet på Mieles nya induktionshällar som är zonfria och finns i storlekar från 60 till 90 cm. De finaste hällarna, i Prestige-serien, har SilentMove för nästintill ljudlös förflyttning av kokkärlen samt vit LED istället för gul.

– När man flyttar kokkärlen från ett ställe till ett annat på hällen följer inställningarna med kokkärlen, oavsett om man drar eller lyfter, och det gäller även timerfunktioner, säger Murat Ibrahim.

Hällarna är försedda med nya induktionsspolar, som fungerar som indikatorer, och dessutom finns sensorer (38 stycken på 90 cm hällen).

Fläktar
DA 7078 D Aura 3.0 White Loom är namnet på en frihängande fläkt med speciell upphängning i tunna linor och integrerad strömförsörjning, som påminner om en lampa designmässigt, och ska passa perfekt till köksöar.

Uppkoppling
Majoriteten av produkterna i generation 7000 är uppkopplade, men vad innebär det egentligen?

Murat Ibrahim förklarar kortfattat att det innebär att man via sin mobil/surfplatta kan göra sex saker.
1/ ShopConn@ct – man kan köpa till exempel kaffe och tillbehör
2/ Man kan ändra inställningar
3/ MobileStart 4G – man kan fjärrstarta produkter (dock ej ugnar på grund av säkerhetsskäl)
4/ Man kan få information om nivåer
5/ Man kan se produkters status
6/ Man kan fjärruppdatera produkten (något som idag endast kan utföras av en servicetekniker)

Murat Ibrahim berättar att en funktion som kallas SuperVision innebär att man till exempel på ugnens display kan se att tvättmaskinen är klar, och han säger att 7000-serien är förberedd för röststyrning via Amazon Alexa, och den dagen det lanseras på svenska kan man dra nytta av det.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone