Mikrovågsugnen fyller 75 år

Mikro_Raytheon-Radarange_1967

“Mikron är en underskattad manick” är rubriken på en krönika i DN den 25 februari, där Jens Linder i ingressen skriver “Många föraktar mikrovågsugnen som en ful och vulgär matvärmare. Men den kan vara ett medel för riktigt bra matlagning”. DN har alltså uppmärksammat mikrougnens födelsedag, och självfallet noterar även APPLiAnytt denna högtidsdag.

Mikron uppfanns av en slump
Exakt datum för mikrovågsugnens födelsedag har APPLiAnytt inte lyckats finna, men den första kommersiella mikrovågsugnen producerades 1947 av det amerikanska företaget Raytheon – en vattenkyld pjäs som var lika hög som en människa och vägde närmare 350 kg. Priset var cirka 5000 dollar, vilket motsvarar ungefär en halv miljon kronor i dagens penningvärde. En omedelbar försäljningssuccé uteblev.

Mikrovågsugnen uppfanns, av en slump, av Percy Spencer (1894-1970) som arbetade med radarsystem på företaget Raytheon. En dag när han jobbade vid en magnetron hade han en chokladbit i fickan, och den smälte. Han började experimentera – bland annat genom att lägga ett ägg i en kastrull ovanför magnetronen, vilket resulterade i att en medarbetare fick en exploderad äggula i ansiktet – och sökte 1945 patent på sin uppfinning.

1947 producerades – som sagt – den första kommersiella produkten, och 1955 licensierades teknologin ut till Tappan Stove Company, som lanserade en 220-volts mikro ämnad för hemmet – produkten hade två effektlägen (500W och 800W) och priset var 1295 dollar, vilket motsvarar drygt 100000kr i dagens penningvärde. Inga stora försäljningsvolymer uppnåddes.

1967 lanserade Raytheon mikrovågsugnen Radarange, på bild ovan, och priset hade pressats ner till 495 dollar (motsvarande ungefär 35000 kr i dagens penningvärde) och försäljningen började så sakta ta fart. Ungefär 40000 mikrovågsugnar såldes i USA 1970, och fem år senare hade volymen ökat till en miljon produkter.

1969 formgav Carl-Arne Breger denna mikrovågsugn för Husqvarna och gav den namnet Cupol.

1969 formgav Carl-Arne Breger denna mikrovågsugn för Husqvarna och gav den namnet Cupol.

Sverige
I Sverige är det cirka 50 år sedan som försäljningen av mikrovågsugnar började, för att ta riktig fart i slutet av 1980-talet. Åren 1989 och 1990 såldes runt 450000 mikrovågsugnar per år här i landet.

Mikrovågsugnen har kommit att bli väldigt populär i de svenska bostäderna. Numera är hushållstäckningen nära nog 100 procent i de ordinarie svenska hushållen (mycket på grund av att också fritidsboendet har en stor utrustningsgrad av mikrougnar). Men produkten är inte riktigt lika populär i våra grannländer – både Norge och Danmark har numer betydligt lägre nivåer på mikrougnsförsäljningen, medan Finland håller jämna steg med Sverige. Ifjol såldes strax under 300000 mikrovågsugnar i Sverige.

Sverige var tidigare ett betydande produktionsland för mikrovågsugnar. I Norrköping fanns en fabrik där NEFA (Norrköpings Elektrotekniska Fabriker AB) tillverkade radio- och TV-apparater under perioden 1940–1974. Följande 15 år hette fabrken Philips Norrköpingsindustrier AB och 1989–1993 samarbetade Philips och Whirlpool där – med utveckling och tillverkning av mikrovågsugnar – under namnet Iremda Norrköping AB. 1993 tog Whirlpool över hela verksamheten, och under ett antal år producerades en halv miljon mikrovågsugnar årligen, fram till 2014 då produktionen flyttades till Italien och Nordamerika. Omkring 350 personer var sysselsatta i fabriken fram till flytten.

En modern mikrovågsugn är inte helt olik den modell Raytheon slog igenom med för drygt 50 år sedan, men under skalet har det hänt en hel del...

En modern mikrovågsugn är inte helt olik den modell Raytheon slog igenom med för drygt 50 år sedan, men under skalet har det hänt en hel del…

Då och nu
Dagens mikrovågsugn skiljer sig betydligt från de tidiga versionerna, som normalt bara innehöll en enkel mikrofunktion – ofta maximerad till 500 eller 600 watt. En modern mikro har idag 1000-1200 watts effekt och en hel del specialfunktioner och automatiska program. Därutöver så finns idag många olika så kallade kombinationsugnar, där mikrofunktionen ingår som ledande eller kompletterande funktion. Den enklare är kombimikron med bryningselement, medan den mest avancerade är kombimikron med ångugn eller där mikrofunktionen ingår i en fullstor ugn som också har både pyrolys och ångfunktion… däremellan finns en uppsjö av varianter med grill, varmluftsfunktion och olika upptiningsfunktioner.

Tillväxten spås framöver att komma i de högre prisklasserna, där flertalet funktioner ingår för att kunna underlätta köksarbetet. Men även de enklare ugnarna har en god framtid – de kommer in som ett fristående alternativ i de mindre köken och i våra fritidsboenden, men också i varianter som är anpassade för användning i husvagnar, husbilar och större fritidsbåtar.

Nu firar vi mikrovågsugnens födelsedag med mikrade popcorn, upptinade kanelbullar till kaffet eller en trerätters gourmetmiddag och visslar “Ja, må du leva…”

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone