Minska matsvinn med enkla åtgärder

Samsung-Matsvinn

En studie gjord på uppdrag av Samsung har identifierat att livsmedel som vanligtvis lagras på köksbänken – som äpplen, päron och vitlök – istället bör läggas i kylen för längre hållbarhet. En insikt från undersökningen är även att två femtedelar av maten som svenskarna köper kastas. För att minska matsvinnet och öka kunskapen kring lämplig förvaring av livsmedel har Samsung tagit fram en rad tips för hur du kan organisera ditt kylskåp för ökad hållbarhet. Detta då större kunskap kan hjälpa svenska hushåll att spara flera tusentals kronor per år.

I samband med utökade restriktioner och isolering har storhandlandet blivit mer aktuellt än någonsin. Samtidigt finns det fortfarande spridda åsikter om hur våra vanligaste livsmedel bör förvaras för att hålla längre. Detta visar en ny studie, framtagen på uppdrag av Samsung. Bristande kunskaper kring hur man bör förvara sina matvaror resulterar i stora mängder överbliven mat, något som i praktiken kostar svenska hushåll flera tusentals kronor per år.

Frukt och färdigmat några av de mest slängda produkterna
Undersökningen visar att 43% av maten som svenskarna köper kastas bort, vilket innebär att ett svenskt hushåll i genomsnitt kastar hela 36565 kronor i soptunnan varje år. Frukt är en av de kategorier av livsmedel som löper störst risk för att kastas, detta beror till stor del på felaktig förvaring. De fruktsorter som ofta förvaras på fel plats är päron (58%), äpplen (62%) och apelsiner (63%). Dessa förvaras felaktigt främst på köksbänken tillsammans med bland annat vitlöken, när de egentligen bör förvaras i kylen för längre brukbarhet, anger Samsung.

Andra kategorier som bidrar till en stor del svinn är färska örter (50%), desserter (47%), såser och kryddor (47%) samt färdigmat (46%). Överraskande nog förvaras kostsamma produkter som färdiga måltider, som till stor del är framtagna för att vara frysta innan tillagning, i kylskåpet och tar därigenom också upp onödigt förvaringsutrymme. Genom att förstå och nyttja rekommendationer kopplat till förvaring kan svensken reducera sitt svinn och optimera sin förvaring av livsmedel.

Optimerade förvaringsytor och tydligare system kan minska svinnet
Undersökningen visar även att hälften av de tillfrågade (51%) upplever att bättre förvaringsmöjligheter och ett tydligare och mer organiserat system för hur de ska förvara livsmedel hade kunnat hjälpa dem att minska sitt matsvinn. Samtidigt som två tredjedelar (64%) tror att maten skulle hålla längre om de lagrade den korrekt. Här vill Samsung bidra till en förändring, och berättar att med en rad kraftfulla tekniker som No Frost och Optimal Fresh+, vilka förvarar mat under rätt förhållanden, är Samsungs nya RB7300-kylskåp utformat för att bevara färskheten hos livsmedel, även när det kommer till färskvaror. Samsung förklarar att de vill ge sina konsumenter möjligheten att få mer användning och nöje av sin mat under längre tid.

Att glömma livsmedel i kylen (32%), missa att kontrollera utgångsdatum (33%) och att inte planera måltider före man ger sig ut och handlar (28%) är även några av de största bovarna bakom matavfallet. Kunder som vill förvara mer utan att kompromissa med sitt köksutrymme eller som av misstag glömmer bort produkter i ett överfyllt kylskåp kommer ha nytta av Samsungs RB7300 SpaceMax-teknik, menar företaget, och förklarar att SpaceMax bidrar med större förvaringsutrymme inuti kylskåpet samtidigt som den bibehåller produktens yttermått.

Sju tips från Samsung för ökad hållbarhet och optimerad förvaring av livsmedel
* Skräddarsy ditt kylskåp efter dina behov. Samsungs Slide & Fold-hyllor kan enkelt fällas upp, höjas och sänkas för att skapa bättre överblick av alla dina livsmedel.

* Olika frukt och grönt kräver ofta olika typer av förvaring. Vissa frukter och grönsaker, som avokado, persikor och melon, bör förvaras i rumstemperatur innan de mognar, men lägg dem därefter i kylen för att förhindra att de blir dåliga.

* För att hålla en jämn temperatur inne i ditt kylskåp, satsa på en kylskåpsmodell med No Frost-teknik, detta kommer bidra till att maten håller sig fräsch längre. Det kommer också att förhindra isbildning – något som besparar dig besväret med att frosta av.

* Det handlar inte bara om temperatur, luftfuktighet är också en viktig aspekt. Använd därför gärna dina kylskåpslådor. Om möjligt, se till att använda lådor med justerbara inställningar, så du kan anpassa dem utifrån det givna innehållet.

* Förvara alltid rått kött, fågel och fisk på kylskåpets nedre hylla och förvara det alltid inpackat. Detta hjälper till att förhindra att lukten och vätska sprids över andra livsmedel. Samsungs Optimal Fresh+ -zon gör att du kan förvara kött vid sidan av frukt eller grönsaker på ett säkert sätt under längre tid. Genom tekniken kan luftflödet kontrolleras och användare kan välja att ställa in temperaturen från 0 till 3 grader. Denna lilla variation, gör en stor skillnad för att bibehålla färskhet hos kött, frukt och grönsaker. Optimal Fresh+ möjliggör även för två temperaturzoner i ett lättanvänt fack, med en flexibel avdelare som enkelt kan flyttas för att göra utrymmet större eller mindre beroende på dina behov.

* Råvaror håller sig som bäst i en kyl med jämn temperatur och få temperaturskillnader. Samsungs All Around Cooling-teknik säkerställer att kylen håller en jämn temperatur för att dina livsmedel ska hålla längre.

* Se även till att titta, lukta och smaka på livsmedel även om de passerat bäst före datumet då många produkter är brukbara även efter det specifika datumet.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone