Bertazzoni hos APPLiA – Home Appliances Sweden

Bertazzoni-PeterEricsson

Bertazzoni Skandinavien AB är sedan 30 januari 2020 medlemmar i APPLiA – Home Appliances Sweden, och APPLiAnytt har med anledning av detta träffat företagets VD Peter Ericsson i Bertazzonis nordiska showroom i centrala Stockholm.

Peter Ericsson, som tillträdde som VD på Bertazzoni Skandinavien AB för ganska exakt ett år sedan, berättar att det italienska och familjeägda företaget Bertazzoni idag leds av femte och sjätte generationen Bertazzoni. Företaget grundades 1882 av Francesco Bertazzoni, då han sett träeldade spisar på de tåg som anlände till hans hemstad Guastalla via den nybyggda järnvägen, och tillsammans med sin son Antonio startade han tillverkning av snarlika spisar för hemmabruk.

– Än idag utgörs Bertazzonis bas av fristående spisar i storlekar från 60 till 120 cm, men sedan ungefär ett år erbjuder vi fullsortiment för kök – såväl inbyggnadsugnar, hällar och fläktar som kyl/frys och diskmaskiner, säger Peter Ericsson.

Bertazzoni finns idag på 86 marknader och har fem egna säljbolag i Europa. Sedan ungefär åtta år finns huvudkontor och showroom (för Sverige, Norge och Danmark) i Stockholm, och i Sverige sysselsätter företaget sex personer.

– Vi jobbar med nischade produkter på en nischad marknad. På gott och ont. En stor del av försäljningen sker på projektbasis, men Bertazzonis produkter finns att tillgå i vissa av Elons butiker medan företagets andra varumärke La Germania (som säljer mycket i Danmark) finns i ett antal av Media Markts butiker.

I topp bland premiumvarumärken
I juli 2019 genomförde Forbes Magazine en undersökning där man undersökte hur väl premiumvarumärken lever upp till sitt rykte. 138 varumärken var med i undersökningen (varav 18 inom vitvarubranschen) och det varumärke som fick allra högst betyg (92,9 av 100) av panelen som bestod av såväl experter som vanliga konsumenter var Bertazzoni. Mer om detta kan man läsa här.

När det gäller design finns fyra olika serier – Professional, Modern, Master och Heritage. I serien Professional erbjuds ”Automotive Paint” i sex färger (samma typ av lack som sportbilstillverkare i norra Italien förfinat under många år) medan man i serierna Master och Heritage kan välja ”Texture Paint” i tre färger (matt, pigmenterad lack). Det finns också produkter i koppar och zink samt emalj i företagets sortiment.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone