Politiskt intresse för dammsugning

Bild från Ebba Busch Facebook-sida. (Beskuren till 16:9-format)

Bild från Ebba Busch Facebook-sida. (Beskuren till 16:9-format)

Torbjörn Nilsson startade den 12 februari med att skriva fördjupande texter om politik i SvD, och hans första artikel har rubriken “Ebba Buschs fel att alla bråkar om reaktorer”. Det är, enligt undertecknad, både underhållande och informativ läsning, som börjar så här:

“Från början var dammsugarna fossila. Man tankade bensin och sög in smuts i ena änden och lät avgaser pusta ut i den andra.
Det var 1901.
Uppfinningen lastade man på en vagn bakom en häst och sedan for man runt på gatorna och stannade till utanför stenhusen och slängde in slangen genom fönstren. “Puffing Billy”, kallade britterna maskinen.
Tjugo år tog det att utveckla den till något som liknar den produkt vi känner i dag. En eldriven apparat så pass liten att en partiledare kan lyfta den med ena armen, trä munstycke och slang upp i huvudhöjd och bistert blicka mot en kamera. En accessoar passande en proteströrelse.
Dammsugarupproret.”

Bild från SVT:s videoklipp "Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna" från 6 februari. Foto: SVT

Bild från SVT:s videoklipp “Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna” från 6 februari. Foto: SVT

Torbjörn Nilsson förklarar sedan att det började med ett reportage i SVT, där en reporter (SVT:s ekonomi- och klimatreporter Johan Zachrisson Winberg) med dammsugare gick omkring i sin lägenhet och tyckte till om hur vi i Sverige borde använda el, och att såväl Ulf Kristersson som Jimmie Åkesson “hann kapitalisera på dammsugarna innan kristdemokraten slängde fram en marinblå maskin och tog sin bild.”

Egentligen borde väl Ebba Busch varit först ut att replikera, eftersom det är på grund av henne debatten om reaktorer återuppstod, då hon 18 augusti 2018 i en TV-debatt plötsligt började prata om att det behövs fler och nya kärnkraftverk…

TjoloholmsSlott-Dammsugare

Dammsugaren
Redan 1905 fanns det eldrivna dammsugare, som till exempel den modell APPLiAnytt skrivit om i artikeln “En dammsugare som väger ett ton”, och fram till idag har det hänt en del vad gäller portabilitet och energiförbrukning – i synnerhet de senaste tio åren.

Kring 2010 var det inte ovanligt att en hushållsdammsugare hade en motor på 2500 watt, men från den 1 september 2014 infördes regler i hela EU som innebar att dammsugare som sätts ut på marknaden får ha en effekt på max 1600 watt. Och från den 1 september 2017 skärptes kraven ytterligare, i och med att max effekt sedan dess är 900 watt.

Om man räknar med att en dammsugare i snitt används 45 minuter i veckan innebär det att på ett år förbrukar en modell med 900 watts effekt 35 kWh, vilket – med förra veckans toppnotering på 2:40kr/kWh vad gäller elpriset – motsvarar en kostnad på 84kr per år.

– Många av dagens nya dammsugare utnyttjar i drift en lägre effekt än de 900 watt som är maxvärdet. Det finns undersökningar som visar att den genomsnittliga energiförbrukningen vid dammsugning inte är högre än 750 watt. De allra mest energieffektiva dammsugarna förbrukar 350 watt. Därmed är årskostnaden snarare omkring 15-30 kronor – speciellt med hänsyn till mer “normala” eltaxor över året, kommenterar Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden.

Energimärkningen
I en nyhet på energimyndighetens hemsida – som är senast ändrad 20 juni 2018 och har rubriken “Energimärkning av dammsugare” – meddelas att kravet på energimärkning på dammsugare ogiltigförklarades i EU-domstolen den 8 november 2018 och domen vann laga kraft den 18 januari 2019. Energimyndigheten måste, med tanke på nämnda datum, således vara synsk…

Domen innebär att energimärkningen för dammsugare från och med 18 januari 2019 är ogiltig, och inte tillåten att använda.

Vidare meddelas att EU-kommissionen har påbörjat arbetet med att ta fram nya energimärkningskrav för dammsugare och att Energimyndigheten som vanligt kommer att samarbeta med berörda intressenter för att få in synpunkter. Ekodesignkraven för dammsugare är oförändrade och gäller fortfarande och det samma gäller ekodesign- och energimärkningskrav för alla övriga produkter.

Oavsett energimärkning eller ej är det inte dammsugarna som är de stora elbovarna i landet, och kanske hade det funnits en lämpligare produkt att använda som slagträ i debatten om kärnkraftens vara eller icke vara…

Ola Larsson, Chefredaktör APPLiAnytt

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone