Premiär för 3D-skrivare att skriva ut tillbehör

Miele-3D4U_1

När nu 3D-skrivare kommit ner i prislägen runt 5000 kr och därmed blivit tillgängliga för en bredare marknad för hemmabruk så passar Miele på att, som första företag i världen i vår bransch, erbjuda kunderna 3D4U: en serie tillbehör som kan skrivas ut i 3D därhemma och sedan användas direkt. Initialt finns tio objekt, som från och med nu kan laddas ner gratis på plattformen Thingiverse: kökshjälpmedel, dammsugartillbehör, saker för hemmafixare. Vissa modeller kan anpassas individuellt med egna motiv och parametrar. Inom professionella områden har 3D-utskrifter länge varit en vanligt förekommande funktion. Nu kan denna teknik också komma att bli alltmer populär i privata hushåll.

– Med 3D4U vill vi ge våra kunder ytterligare mervärde och omvandla idéer som vi ännu inte presenterar i vårt omfattande tillbehörssortiment, säger David Buhl, 3D4U projektledare i Mieles fabrik i tyska Bielefeld.

Varje 3D4U-tillbehör har en beskrivning av rekommenderade utskriftsparametrar och har anpassats till så kallade Fused-Layer-Modeling-skrivare (FLM-skrivare) som numera är vanliga i elektronikhandeln. Skrivaren genererar en trögflytande tråd som den lägger skikt för skikt tills det slutligen bildas ett objekt som färdigställts nerifrån och upp. För 3D-utskriftsprocessen rekommenderar Miele att filament av polyaktid (förkortat PLA) används. Materialet kan enkelt användas med 3D-skrivare och finns i handeln i olika färger.

Miele-3D4U_2

Kökshjälpmedel, dammsugare och hemmafixare
Miele börjar med att erbjuda 3D4U med tio objekt indelade under rubrikerna “Kökshjälpmedel”, “Dammsugare” och “Hemmafixare”. I dessa ingår bland annat en borrhålsuppsugare, vars design är flödesoptimerad med hjälp av datasimulering – analogt med produktutvecklingen av Mieles dammsugare. Detta tillbehör är monterat på dammsugarens grepprör och suger sig fast på väggen, så att du får båda händerna fria till arbetet med borrmaskinen.

Miele-3D4U_3

Till dammsugaren därhemma kan en användbar 3D4U-värdesaksfrånskiljare printas ut. Tack vare en fin filterstruktur i hållaren är detta dammsugartillbehör alltid ett mycket bra hjälpmedel när mindre värdesaker inte får hamna i dammsugarpåsen eller dammboxen. När du dammsuger lådor och handväskor, rengör leksakslådorna eller letar efter ett tappat örhänge på mattan så kan du vara säker på att smutsen försvinner utan att du förlorar ditt värdeföremål.

Miele-3D4U_4

Du kan också “pimpa” din cappuccino med Mieles 3D4U-doseringsdekor, som du kan göra personlig genom att använda ett motiv på kakao eller kanel till kaffe med mjölk eller ett på florsocker till ditt bakverk. Du kan enkelt skapa egna motiv genom att ladda ner en egen mall och infoga ett motiv med ett CAD-program.
Dessa och ytterligare 3D-modeller finns för gratis nedladdning här och mer information om 3D4U finns här.

Detta är bara början
3D-skrivarna har kommit långt sedan de första modellerna dök upp kring millennieskiftet. De första som kom var lika stora som frysboxar, kostade hundratusentals kronor och printade med gipspulver vilket innebar att modellerna varken tålde vatten eller att man rörde vid dem. Nu för tiden kan man köpa en 3D-skrivare för samma pengar som en bläckstråleskrivare kostade för ett par år sedan. Den är tillräckligt liten för att få plats på skrivbordet och de utskrivna modellerna är tillräckligt hållbara för att kunna användas till vardags.

De senaste åren har 3D-skrivare gått från att vara nördarnas dröm till nästan-mainstream. Men bara nästan. Det stora kommersiella genombrottet har ännu låtit vänta på sig. Men man behöver inte längre importera sin skrivare från USA, man hittar ett stort utbud i elektronikbutikerna i Sverige och det finns redan många konsumenttester genomförda.

Rent tekniskt befinner vi oss fortfarande i 3D-skrivandets barndom. I framtidsromanen “The Diamond Age” av Neal Stephenson har varje hushåll en ”matter compiler” stående på köksbordet. Maskinen kan framställa vad som helst genom att bygga det en kolatom i taget. Där är vi inte riktigt ännu!

Men redan idag ger en 3D-skrivare kreativiteten en helt ny dimension – bokstavligt talat. Med en sådan på skrivbordet kan vi förverkliga idéerna till handgriplig, fysisk verklighet. Ett nytt handtag till skåpet? En leksak till barnen? En reservdel eller varför inte ett nytt dammsugartillbehör?

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone