Produkter man inte hittar i alla hem: Raclettegrillen

Raclette-grillar

Utbudet av produkter i vår bransch är mycket stort, och det är möjligt att en del produkter så att säga hamnar mellan stolarna, varför vi i en serie inlägg sätter fokus på mindre vanliga produkter. Andra inlägget handlar om raclettegrillen.

På bilden ovan visas några exempel på raclettegrillar för hemmabruk. De behövs för att tillreda schweizarnas populära nationalrätt i form av smält ost. En tjock skiva racletteost läggs i en liten skopformad “ostpanna”, som sticks in under plattan där grillelement ser till att smälta osten med övervärme. En “ostpanna” för varje matgäst runt bordet. Med en träspatel skrapar man ur den smälta osten på sin egen tallrik. Genast lägger man in en ny skiva ost och sätter tillbaka skopan under plattan för nästa omgång. Därefter förser sig varje matgäst med önskade tillbehör i väntan på att ny ostomgång ska bli klar.

Tillbehören kan bestå av kokt potatis, syltlök, cornichons, tunna skivor av ett torkat filé-kött (gärna det schweiziska “Bündnerfleisch”) och helst lite nymald citronpeppar på den smälta osten. Till denna välsmakande rätt dricks med fördel ett krispigt Riesling-vin medan schweizarna själva också gärna adderar ett destillerat alternativ.

Nationalrätt i Schweiz
Racletteosten kommer ursprungligen från Schweiz men produceras idag även i Frankrike och har en historia som går tillbaka till mitten av 1500-talet. Racletteost är halvhård och smälter bra i raclettegrillen och trådar sig inte. Det finns rökta varianter och andra är kryddade med vitt vin, peppar eller andra örter.

Raclettegrillar är med en försäljning av ett par tusen per år ännu ingen stor produkt på den svenska marknaden, men blir mer populär för varje år här i landet – sannolikt påverkat av våra intryck från den schweiziska gastronomin vid våra skidresor.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone