Produkter man inte hittar i alla hem: Livsmedelstorken

Svampfrukttork-WMF_Severin_OBHNordica

I god tid innan den verkliga bär- och svampsäsongen börjat, så har tidningen Råd&Rön nyligen uppdaterat sina tester av svamp- och frukttorkar. Nu finns totalt 12 stycken olika fabrikat med i den utökade listan över testade torkar.

Snabb produktutveckling
Råd&Rön skriver att torka bär och frukt är ett utmärkt sätt att bevara både den goda smaken och näringsinnehållet. Testen visar också att det har skett en bra produktutveckling sedan den förra testen. Alla nya modeller har termostat, timer och en display som visar tid och temperatur. Det var det bara ett fåtal som hade det förra gången det testades 2016.

De nyare modellerna är inte bara mer avancerade, de är också bättre och i stort sett alla hamnar före de gamla i tabellen när Råd&Rön jämför dem. De har ett bättre torkresultat, men framför allt är de snabbare. Torktider på över ett dygn är ovanliga, även om de fortfarande förekommer – till exempel när det gäller vindruvor.

Så fungerar livsmedelstorken
Frukt- och svamptorkarna arbetar med värme, fläkt och tid för att torka färskvaran. Värmen skall vara väl avvägd och inte för varm, för då tillagas maten i stället för att torkas. Man vill heller inte ha en skorpa på utsidan som stänger inne fukten. Fläkten transporterar bort fukten ur färskvaran och det krävs ordentligt med tid för att torkningen skall ske jämnt igenom exempelvis de nyplockade kantarellerna eller äppleskivorna.

I en livsmedelstork torkas maten snabbare och kvalitén blir oftast mycket bättre jämfört med om du använder en varmluftsugn. Det beror på att svamptorkar har ett bättre luftflöde och transporterar bort fukten mer effektivt och maten torkar snabbare. Därför passar blöta livsmedel bra att torka i dessa. De svamptorkar som har termostat håller oftast en mer exakt temperatur än vanliga ugnar och du kan då anpassa temperaturen för olika livsmedel vilket också sparar energi.

Svamp

Nästan allt går att torka
Alla typer av bär, frukt, grönsaker, kryddor, rotfrukter, svamp, kött och fisk – allt går att torka med fint resultat. Pröva till exempel hela vindruvor som snacks någon gång. För bästa resultat ska råvarorna vara fräscha och av hög kvalitet.

Frukt och grönsaker är lättast att torka på grund av det höga vatteninnehållet. Grönsaker skärs i tunna skivor eller strimlas, ju tunnare desto fortare går torkning, svällning och tillagning. Grönsaker med lång koktid bör förvällas innan torkning. Frukt och bär bör skivas.

Kött skall vara av hög kvalitet, färskt och fettsnålt. Till exempel älg, ren, nöt, lamm och fågel. Fläsk går också om fetthalten är under 10 procent. Skärs i strimlor och tillagas innan torkning. Köttfärs går utmärkt att torka, även färdig köttfärssås. Riktigt gott att ha med på fjällvandringen!

Utmärkt konserveringsmetod
Torkade livsmedel behåller sin goda smak och också en hel del av sina näringsämnen. Men en del av de vattenlösliga vitaminerna, som vitamin C, kan försvinna. Torkade frukter och bär får också en hög koncentration av fruktsocker när vattnet i dem avdunstar.

Efter torkning ska den torkade maten förvaras lufttätt, annars återfuktas den av luftfuktigheten. Har torkningen inte gjorts korrekt och inte har torkats ordentligt, så återfuktas livsmedlet mer. Detta gäller om de värmts för hårt eller om fukt kapslats in under den yttre skorpan till exempel.

Ökar nästan 40 procent
Några exakta försäljningssiffror finns inte specifikt för svamptorkar då de ännu inte är någon egen kategori i APPLiAs statistik, utan ingår tillsammans med några andra produkter under “övriga” i kategorin “other kitchen appliances”. Denna kategori har hittills i år under första tertialet ökat med knappt 40 procent. Och med det mesta av högsäsongen för frukt, bär och svamp framför oss, så lär det komma att säljas en hel del av denna kategori under sensommaren och hösten.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone