Rekordhög försäljning av strömsnåla vitvaror

APPLiA-Energiklass2019

Den europeiska energimärkningen har hjälpt till att driva på utvecklingen av energieffektiva vitvaror med bra resultat i mer än 20 år. 2019 var ett nytt rekordår för vitvaror med allra högsta energibetyg, där tillverkare möjliggjort ett ökat utbud av dessa och svenska konsumenter och inköpare i ännu högre grad än tidigare valt de allra mest strömsnåla vitvarorna vid inköp.

Branschorganisationen APPLiA – Home Appliances Sweden presenterar nu 2019 års försäljningsandelar för produkter i respektive energiklassning. Här framgår det faktum att hela 97,5 procent av de sålda produkterna har energiklass A eller bättre, såväl 2018 som 2019.

Förskjutning mot de allra mest energieffektiva produkterna
Det som hänt 2019 jämfört med föregående år är att det sålts betydligt fler A+++ och A++ och färre A+ och A, det har skett en kraftig förskjutning mot de allra energieffektivaste produkterna helt enkelt. 59,5 procent A+++/A++ 2019 mot 57,2 procent 2018.

Högst försäljning i de allra bästa energiklasserna finns inom segmenten tvättmaskiner, som ökat med 2,5 procent i den allra högsta A+++ klassen, och diskmaskiner, som ökat hela 5 procent i de båda högsta energiklasserna A+++/A++ gentemot förra året.

– Statistiken visar tydligt att köparna av vitvaror lägger stor vikt vid energimärkningen och att den betyder mycket för val av produkt vid köp. Den allmänna trenden inom vitvaruförsäljningen är att konsumenter numer allt oftare väljer lite finare, högpresterande produkter, som också är energieffektivare, säger Kent Oderud, ordförande i APPLiA – Home Appliances Sweden.

Uppdatering av energimärkningen om ett år
Energimärkningen kommer att förändras inom EU under första halvåret 2021. Bland annat återgår man till en ren bokstavskala A till G, utan möjlighet till plustecken.

Hela rapporten finns tillgänglig som PowerPoint här.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone