Så såg man på framtidens kök 1960

GE-ArthurBecVar_1960

År 1960 föreställde sig Arthur BecVar (på bilden ovan), då chef för industriell design för vitvaror i ett av världens ledande vitvaruföretag, och hans team av designers, ett framtida kök. Idag har många av hans idéer, som induktionsmatlagning och ismaskin i kyl/frys blivit verklighet i många kök.

Men låt oss gå igenom och kolla vilka av Arthurs framsynta idéer på bilden ovan som förverkligats så här 61 år senare:

Vad har förverkligats?
Längst ut till vänster ser vi ett köksskåp som kan höjas/skjutas upp – utskjutbara skåp finns nu hos många köksleverantörer och levereras till nya kök i relativt stor omfattning. Men höj- och sänkbara förvaringsskåp är mer sällsynta.

Ytterligare några steg till från vänster anges ugnen vara elektronisk och hällen är av induktionstyp, framsynt värre av Arthur då alla ugnar idag innehåller elektroniska funktioner och den stora majoriteten av alla hällar som säljs (84 procent) är av induktionstyp. 1960 fanns ingen försäljning av induktionshällar överhuvudtaget – inte ens keramiska termohällar fanns i säljprogrammen hos branschens företag då, gjutjärnsplattor och gas var istället standard.

Snålt med kylutrymme
En “frozen food locker” finns i framtidsköket och kan väl idag närmast jämföras med “när-frys” för förvaring av livsmedel. Detta vid sidan av ett termoelektriskt kylskåp, som “hydrauliskt” kan skjutas upp och ner för bekväm nåbarhet av innehållet. Idag har kyl- och frysskåp ökat i storlek då efterfrågan på kylutrymme ökat i takt med att våra inköpsmönster ändrats. Och de står därför oftast på golvet och har dörrar med stadiga gångjärn för att kunna svälja en hel del innehåll.

Nästa steg till höger är en diskmaskin som arbetar med ultraljud för att få disken ren. Sådana finns i verkligheten så här 60 år senare, men knappast för hushållsbruk utan nästan bara uteslutande för professionell användning, för speciella applikationer för höggradig rengöring inom det medicinska området. Så för hushållsbruk måste vi nog vänta på dem i ytterligare några år…

Alternativ till diskmaskin?
Vid sidan av diskmaskinen finns en intressant enhet som kallas “Automatic Plastic Dishmaker”. Den kan väl mest liknas vid en 3D-printer för att printa ut plast-tallrikar, -muggar och -bestick. Plast var ett hett material under 60-talet! Idéen var att inte behöva diska tallrikar utan helt enkelt smälta ner dem och göra nya som passar nästa måltid – och att spara skåpsrymd från staplar av tallrikar.

För dig som är extra intresserad av att veta mer om denna idé så finns ovan en instruktionsfilm på YouTube om hur denna Dishmaker är tänkt att fungera tekniskt. Där visas en forskningsprototyp, från MIT Media Lab for New Kitchen Appliances, som producerar olika typer av fat, tallrikar, muggar etcetera på begäran och återvinner dem när du har ätit klart.

Is i köket – en självklarhet redan 1960
Allra längst till höger finns en maskin för kylt vatten och produktion av isbitar – idag ofta förekommande i moderna kyl och frysskåp. Så visst var Arthur framsynt i de flesta fall, eller hur?

Nu undrar vi bara hur han skulle ha designat framtidens kök utifrån vår samtid och hur det skulle se ut om 60 år? Någon av våra läsare som har idéer omkring detta?

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone