Connectivity & intelligenta hem – Samsung

Samsung-Connected

APPLiAnytt har de senaste åren publicerat ett antal inlägg om digitalisering av branschens produkter – connectivity och det intelligenta hemmet/livsstilen är inslag som kan sägas andas framtid.

Nu har vi för avsikt att öka antalet inlägg inom detta område i APPLiAnytt, och vi har ställt ett antal frågor till flera företag i branschen för att få dem att beskriva sina insatser, tankar och planer inom detta område. Nedan återges Samsungs svar i sin helhet:

* Beskriv kort Samsungs organisation för “Smart Home/Smart Appliances”
Samsungs innovation är kärnan bakom hela vår verksamhet. Under vår resa att skapa nya banbrytande tekniska lösningar har vi gång på gång pushat barriärerna för vad som tidigare troddes vara möjligt. Detta har bland annat lett till att vi ligger i framkant och har bidragit till utvecklingen inom områden så som IoT, Internet of Things, och AI, artificiell intelligens.

IoT handlar om produkter som är uppkopplade till internet och ligger till grund för Samsungs smarta produkter. En del föreställer sig att ett smart hem kräver komplicerade lösningar, men vi på Samsung har alltid som mål att skapa teknik som gör livet och vardagen enklare. Många av våra produkter idag är redan uppkopplade, däribland våra mobiltelefoner, TV-apparater och vitvaror. Med hjälp av appen Samsung SmartThings blir det enkelt att upptäcka dem och nyttja dem fullt ut.

I tillägg till appen erbjuder Samsung även SmartThings-produkter. En kollektion med sensorer, kontakter och kameravarianter som gör det enkelt och säkert att bygga sitt eget smarta hem precis så som du vill ha det. Navet i kollektionen är SmartThings Hub som erbjuder ett öppet eko-system som fungerar tillsammans med flera tusen andra uppkopplade produkter på marknaden. Så istället för att använda flera olika appar till dina smarta produkter kan du för enkelhetens skull välja att enbart använda SmartThings appen. Den gör det möjligt att skapa automatiseringar eller scenarios så alla dina smarta produkter kan fungera tillsammans för att underlätta vardagen eller hålla koll på ditt hem när du själv inte är där.
Tack vare SmartThings Hub kan du med andra ord känna dig trygg med att alla dina uppkopplade produkter kommer samverka med många andra varumärken*.
*Samsung SmartThings stödjer ZigBee, Z-Wave, WiFi.

* Exempel på lyckade startup-satsningar och samarbeten. Kanske något från er huvudsponsring av Impact StartUp
Samsung står för öppen innovation och menar att meningsfull innovation sker i samskapande mellan startups och storbolag – därför jobbar vi brett med startups både globalt och lokalt. 2018 blev Samsung utsedd till det ledande storbolaget i Europa att jobba med start- och scale ups av Europe´s Corporate Startups Stars.

I Norden har vi i flera år samarbetat med startup-acceleratorer inom främst edtech och health tech och har stöttat enskilda sociala entreprenörer såsom exempelvis Underbara ADHD, Mehackit och Wec360.

Samsung for Impact, vår globala satsning för att accelerera sociala entreprenörer, samarbetar med Impact StartUp och driver för första gången programmet i Sverige i år. Impact-bolagen sitter inne med många av lösningarna på dagens samhällsutmaningar och genom att möjliggöra för entreprenörerna att skala upp sin verksamhet med hållbara affärsmodeller hoppas vi kunna bidra till nya och förbättrade lösningar och modeller för framtidens välfärdssystem.

* Exempel på digitaliseringslösningar/produkter/tjänster tillgängliga i Sverige?
Sheboard
För att främja en inkluderande och jämställd teknikutveckling skapade Samsung tillsammans med den internationella barnrättsorganisation Plan International ett alternativt mobiltangentbord, Sheboard. Med hjälp av en AI-lösning uppmärksammar Sheboard användaren på stereotypa ordval och förslår istället mer peppande och stärkande ord. Sheboard finns att ladda ner på svenska, finska och engelska på Google Play och AppStore.
Samsung Well Connected
I takt med att samhället digitaliseras och våra liv blir alltmer upp- och ihopkopplade är vårt uppdrag att verka för att teknologin stärker människors välmående och hälsa. Samsung Well Connected är vårt sätt att bidra till en långsiktig samhällsutveckling för ett hållbart, hälsosamt och intelligent uppkopplat liv i Norden. Tillsammans med Fryshuset tar vi fram en årlig rapport för att lyfta ungas röster i frågan, samskapar lösningar tillsammans med unga och under våren 2020 kommer vi släppa en podcastserie med lärdomar, insikter och rekommendationer för ett hälsosamt uppkopplat liv.
eSFI
Tillsammans med Järfälla Kommun samarbetade Samsung, TeliaCompany och den danska startupen Canopy-Lab kring en pilot hur teknik och digitala lösningar kan förbättra Svenska för Invandrare, SFI. Syftet med eSFI är att stötta nyanlända i sin språkinlärning och effektivisera SFI för att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden.
Det digitala lärandets möjligheter
Ett treårigt forskningsprojekt mellan 2015-2018 där Samsung, Atea, Gleerups och fem kommuner i Sverige arbetade tillsammans för att skapa insikter om vad som i praktiken behövs för att lyckas med digitalt lärande för att stödja inkluderande, kvalitetsutbildning för elever mellan 13 och 15 år. Forskningen leddes av två professorer från Örebros universitet och lärdomarna sammanfattades i boken Det digitala lärandets möjligheter.

* Vilket är det största mervärdet för era konsumenter med de uppkopplade vitvarorna?
Vi på Samsung drivs av att skapa innovationer som gör livet enklare. I stort och smått. Ibland storslagna, men lika ofta för alla de små vardagshändelserna som livet består av. Vår vardag blir kanske aldrig perfekt, men med hjälp av tekniska lösningar går det att runda av tillvarons vassa hörn. Det är våra uppkopplade vitvaror ett bra exempel på då de effektiviserar ditt vardagsliv vad det gäller bland annat matlagning och tvätt. Tillsammans med vår SmartThings Hub och app kan du enkelt koppla upp produkterna och navigera ditt smarta hem.

Family Hub är en smart kyl där du i panelen kan hämta recept, kontrollera familjekalendern samt hantera belysning och musik. Du kan också styra din uppkopplade ugn eller tvättmaskin härifrån och du kan se vem som ringer på dörren. Är du i mataffären kan du genom appen se vad som saknas i FamilyHuben och på så sätt förenkla din shopping.

Tvättmaskinen QuickDrive gör ditt tvättande smidigare och mer flexibelt. Med hjälp av appen kan du kontrollera och styra din maskin via telefonen och programmera den till att utföra sitt jobb på den tid det passar dig, oberoende om du är hemma eller inte. Du kan även få tvättråd om hur specifika plagg bör tvättas och ställa in rekommenderade tvättprogram direkt från appen. Du får dessutom en notifikation i din mobil, tablet, Samsung FamilyHub eller på din Samsung TV när tvätten är klar, vilket gör att du kan fokusera på annat under tiden utan att tänka på när tvätten är klar.

Våra ugnar som ingår i kollektionerna Chef Collection, Dual Cook Flex & nya lanseringen Infinite Line är också kontrollerbara genom appen. Det gör att din matlagning blir enklare, smidigare och roligare än förut. Du kan bland annat slå på ugnen och ställa in önskad temperatur direkt från mobilen. Du kan även få en notifikation i din mobil, tablet, Samsung FamilyHub eller på din Samsung TV så fort den uppnått rätt temperatur och du kan börja laga mat.

* Vad fokuserar Samsung på inom detta område under innevarande år?
* Kan ni sia om utvecklingen för “connectivity” och smarta hem de närmaste fem åren?
Vårt mål på Samsung är att göra våra användares liv bättre och vi strävar efter att allt fler av de enheter vi erbjuder ska vara intelligenta och uppkopplade. En av våra stora styrkor är att vi har uppkopplade produkter inom ett flertal produktkategorier, och vårt mål är att fortsätta driva denna utveckling framåt. För oss handlar det uppkopplade livet om att våra innovationer ska främja allt fler människors välmående och möjliggöra ett enklare, bekvämare och tryggare liv. Vi vill genom vårt ledarskap inom teknologi och innovation fortsätta att inspirera personer till att göra saker som de tidigare inte trodde var möjligt, samt ge dig mer tid till dig själv, dina nära och kära och dina livsmål.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone