Throwback week – “Det var bättre förr…”

Kelvinator-Foodorama

Har du varit med om att människor i din närhet påstått att “allt var bättre förr”? Och som alltid, så stämmer väl inte det uttalandet med verkligheten. Men låt oss ändå ta en titt på några vitvaror från det tidiga 1950-talet och ge oss själva lite vitvaruhistoria. Ett exempel som satt måttstocken för utvecklingen av dagens effektiva side-by-side kyl/frysar och ett annat exempel på en idé som aldrig fick verklig bärkraft inom kylskåpsmarknaden.

Foodorama modell 1950
Först, låt oss presentera 1950-års modell av det lyxiga Foodorama från amerikanska Kelvinator. Detta är en av de första side-by-side kylar som producerades och bildar på så sätt skola även för dagens bredare kyl- och frysskåp. Vid introduktionen kallades den av pressen för Rolls-Roycen av alla kylskåp och uppvisade följande funktioner:
* Frys till vänster, kyl till höger
* Speciellt smörfack
* Utfällbara fack för “crisp-förvaring”
* Förvaringsfack för juiceburkar/-förpackningar med fryst juicekoncentrat
* Förvaringslåda för bananer (!) längst ner till vänster
* En “frukost-förvaringsavdelning” i dörren för ägg, bacon och drickfärdig juice
Vi hittar givetvis – av naturliga skäl – ingen uppgift om energimärkning på denna tingest, men kan väl anta att dess strömförbrukning fick ordentlig snurr på elmätarna! Idag är dessa skåp begärliga samlarobjekt och betingar i gott skick ett högt värde. Det är inte ovanligt att man får betala upp till 8500 dollar för ett sådant fungerande samlarskåp idag.

Se hur Foodorama marknadsfördes på 50-talet: Klicka på bilden ovan för att se en kort reklamfilm i omisskännlig 50-talsstil!

Bolaget Kelvinator grundades i USA redan 1914 och fick sitt namn “Kelvinator Company” redan 1916 för att ge tribut till den irländsk/skottske fysikern Lord Kelvin, som gett namn åt temperaturskalan “Kelvin”. Efter flertalet ägare av bolaget – bland andra Nash Motors och American Motors (båda inom bilindustrin) – slogs Kelvinator ihop med White Consolidated Industries, som senare också köpte rättigheterna till Frigidaire (tidigare ägt av General Motors), Tappan och White Westinghouse produktionslinjer. Detta konglomerat av varumärken köptes sedan 1986 av svenska Electrolux. Kelvinator finns idag fortfarande kvar som varumärke på en del marknader.

GE-Refrigerator

Kyl inbyggt i väggskåp
General Electric, som var en av Kelvinators större konkurrenter i USA, försökte 1955 introducera kylskåp och frysskåp för inbyggnad i väggskåp med rubriken “the new G-E refrigerator puts all food at your eye level”. Tanken var att det som förvarades i kylskåpet skulle kunna nås lätt och bekvämt och att plats skulle besparas i det övriga köket. Men den här idéen slog inte riktigt vare sig i USA eller i Europa. Kylskåpen blev helt enkelt för grunda med begränsat lagringsutrymme för att ge plats åt det som behövde lagras. Tidens trend var ju större livsmedelsinköp som krävde större lagringskapacitet i hemmen som gynnade de breda side-by-side-lösningarna, som Kelvinator med flera erbjöd marknaden.

General Electrics historia går tillbaka så långt som till 1907. Företaget General Electric Appliances & Lightning (GE Appliances) har nu sin hemmabas i amerikanska Louisville, Kentucky och har sedan 2016 kinesiska Haier som storägare efter ett uppköpsförsök 2014 av Electrolux, som dock inte godkändes av den amerikanska konkurrensmyndigheten och därför inte kom till stånd.

Så allt var nog inte bättre förr, eller hur?

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone