Tydliga trender i branschen (2)

APPLiA-Branschtrender2020_2_1

I förra utgåvan av APPLiAnytt presenterade vi ett utdrag gällande tvätt- och torkutrustning ur Branschorganisationen APPLiA:s rapport om stadigvarande trender för vitvaror och hushållsapparater på den svenska marknaden under 2020. Också de mer kortsiktiga trenderna som skapats av pandemiutbrottet presenteras i rapporten. I denna artikel ger vi ett utdrag ur rapporten med några insikter om vad som trendmässigt rört sig inom produktsegmenten spisar, ugnar och hällar.

APPLiA-Branschtrender2020_2_2

Gjutjärnsplattor på spisen snart ett minne blott
Efter flera års kräftgång för spisar med gjutjärnplattor har försäljningen av dessa nu nått en minimal andel av de fristående spisar som säljs på marknaden. Endast fem procent av marknaden för nyförsäljning består nu av dessa spisar, vilket är hela två procentenheter lägre än 2019. Utbudet bland leverantörerna är ännu relativt stort i till exempel olika bredder på dessa spisar, men sortimenten prognosticeras att bli något tunnare framöver. Annat är det med spisar med olika typer av keramiska hällar. De behärskar nu snart hela marknaden och står för 95 procent av marknaden.

APPLiA-Branschtrender2020_2_3

Induktion stormar framåt
Bland de fristående spisar som är utrustade med keramikhällar så är en ökande andel försedda med induktion men det är fortfarande en stor majoritet som har de traditionella thermohällarna – här kan vi säkert förvänta oss en fortsatt trend mot en högre grad av induktionsteknik i de framtida spisarna. Ökningen mellan 2019 och 2020 av andelen från 14 procent till 16 är ett bevis på detta (se till vänster i diagrammet ovan).

Bland de separata inbyggnadshällarna har denna utveckling mot en högre andel av induktion synts i flera år nu. Induktion står nämligen redan nu för den stora majoriteten av antalet av sålda hällar. Hela 84 procent (och ökande) av de cirka 160000 hällar som säljs årligen är numera utrustade med strömbesparande och ultrasnabb induktionsteknik. En väldigt liten del av marknaden (en procent) utgörs av gashällar.

APPLiA-Branschtrender2020_2_4

Inbyggnadsugnar snart ifatt
Man skulle kunna se utvecklingen av inbyggnadsugnar gentemot fristående spisar som en tävling där just nu de fristående spisarna försvarar sin mångåriga förstaplats mot en ivrig uppstickare (inbyggnadsugnar) som erövrar andel på andel för varje år som går sedan tidigt nittiotal i Sverige. Det är idag vanligt att utrusta nya kök – både i privat regi eller inom bostadsföretag – med inbyggnadsugnar och häll istället för en fristående spis. De fristående spisarnas primära marknad är numera ersättningsmarknaden.

APPLiA-Branschtrender2020_2_5

Ugnar med pyrolysrengöring ökar mest
Pyrolysutrustade ugnar ökar ordentligt under 2020 och följer den ihållande trenden till fördel för just pyrolysfunktionen. Bara under det senaste året så ökade dess andel av försäljningen med hela fem procentenheter till 40 procent!

Pyrolys är ett populärt självrengöringsprogram med högsta rengöringseffekt. Det enda du behöver göra, när det har spillts och kladdats ner i ugnen, är att sätta på ugnen i pyrolysläget, köra programmet i drygt tre timmar och sedan torka ur ugnen med en fuktig trasa efter att den svalnat av. När du sätter på pyrolysläget så värms ugnen upp till minst 500 grader. Smuts, fett och matrester bränns upp utan att skada ugnen. Sedan är det enkelt att bara torka bort askan och ugnen ser helt ny ut igen! Och inga aggressiva kemikalier behövs för rengöringen!

I tabellen nedan framgår skillnaden mellan några olika icke-kemiska rengöringsmetoder som finns i marknadens olika ugnar:

Tid Temperatur Rengöring
Pyrolys 3½ timme 500°C Mycket hög
Katalys Minst 1 timme 200°C Medel
Ångrengöring 30 minuter ca. 100°C Låg

Pyrolys tar hem matchen när det gäller enkel och effektiv rengöring!

Vill du ta del av fler insikter om trender inom branschens produktkategorier så häng med och läs vidare här på APPLiAnytt. Nästa vecka presenterar vi ett utdrag ur rapporten med nya insikter om stadigvarande och pandemidrivna trender inom små hushållsapparater och vitvaror.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone