Enbart nio utländska registrerade EU-handlare

Enbart_9_utlandska_registrerade_EU-handlare1

I den allra senaste E-handelsrapporten från Postnord kunde vi förra veckan läsa att tillväxten för hemelektronik/hushållsmaskiner inom e-handeln i Sverige varit rekordhög under 2020. Ökningen var “staggering” 43 procent över 2019. En del av denna handel kommer dock inte bara från svenska internetbutiker utan också från utlandet. De fem största länderna att leverera in varor till svenska konsumenter (Tyskland, UK, Kina, USA och Danmark) står tillsammans för 91 procent av den utländska e-handelskakan, gällande alla typer av konsumentvaror till svenska konsumenter.

Enbart_9_utlandska_registrerade_EU-handlare2

Hemelektronik/hushållsmaskiner näst största kategorin
Störst av det som levereras från utlandet är kategorin mode/kläder/skor, enligt Postnord, för att sedan följas av hemelektronik/hushållsmaskiner, som har en andel av det totala flödet på hela 18 procent – betydligt större än många av de traditionellt stora e-handelskategorierna “böcker/media”, “sport&fritid” och “skönhet&hälsa” till exempel.

Utländsk e-handel skattebelagd
Efter år av högljudda protester från de svenska företagen, som i regel uppfattar LSKE (“Kemikalieskatten”) som orättvis och konkurrenshämmande, beslutade regeringen förra året att skatten nu även ska tas ut från företag i andra länder som säljer varor till konsumenter i Sverige.

Förändringen trädde i kraft den 1 oktober 2020 och innebär att företag som säljer exempelvis vitvaror och hemelektronik nu ska betala in skatten till det svenska Skatteverket om de bedriver försäljning till konsument här. Regeln gäller om man “yrkesmässigt” säljer den skattebelagda typen av varor i Sverige till ett värde av minst 100000 kronor per år.

När APPLiAnytt senast kollade vid uppstarten i oktober, så hade då endast fyra utländska företag registrerat sig som “EU-handlare” hos det svenska Skatteverket.

Svagt resultat
Sedan den 1 oktober har ytterligare fem utländska företag anmält sig som registrerade EU-handlare under året 2020 och således registrerats för skatteuppbörd i Sverige. Summan av beslutad skatt för dessa med redovisningsperioder under 2020 är 9,1 mkr meddelar Skatteverket. Med tanke på att den totala skatten drar in cirka 1500 mkr kronor årligen till Skatteverket, så kan vi lätt konstatera att denna skatteintäkt endast är ett oproportionerligt lågt utfall för de utländska leveranserna – även om det bara är fyra månaders (okt-dec) uppbörd.

Med tanke på den rätt ansenliga andel av leveranserna hemelektronik/vitvaror/dammsugare som sker från utländska e-handelscentraler, så kunde man nog förvänta sig ett högre utfall på inbetalningarna till det svenska Skatteverket. Vår uppföljning av hur detta utvecklar sig och hur myndigheternas kontroll måste effektiviseras fortsätter…

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone