Årets februari sköt iväg som en raket

APPLiA-statistik2021februari

För exakt ett år sedan publicerade APPLiAnytt februaristatistiken 2020 och då skrev vi för första gången om pandemins påverkan på marknaden – ord som osäkerhet, lageruppbyggnad, produktionspauser, fabriksstängningar och komponentbrist förekom frekvent då. Nu vet vi hur det gick – vi fick ett fokus igen på hemmet, som både arbetsplats, viloplats och framför allt matplats. Detta fick ordentlig fart på de allra flesta kategorierna inom hushållsapparater och vitvaror. Leverantörsföretagen klarade av att möta denna plötsligt ökade efterfrågan på ett utmärkt sätt.

Årets februari visar att denna trend håller i sig – dessutom går det i raketfart. Då januari inledde året väldigt återhållsamt visar februaris raketfart på att en del “backlog” i leveranserna från leverantörerna, som ackumulerats under januari, släppte under februari och att vi nu jämför oss med den allra första pandemimånaden från förra året, som var fylld av osäkerhet kring leveranser och den fortsatta branschutvecklingen.

Uppåttrenden för SDA fortsätter
Med hela 30 procents sammanlagd ökning i månaden mot 2020 så fortsätter hushållsapparaterna (SDA) sin trenduppgång från förra året. Och det är flertalet kategorier som rusar på ordentligt. Inte minst verkar det som om införsäljningen av våffeljärn inför våffeldagen började redan i februari, då dessa ökade med över 150 procent i volym i månaden. Sedan håller de andra underliggande trenderna från 2020 i sig i och med att stora köksmaskiner, kaffemaskiner, juicepressar, varmluftsfritöser men också dammsugare visar på ordentliga ökningar under februari. Den omvända trenden för kategorierna “strykning” och “hårvård” håller också i sig – dessa fortsätter att backa mot föregående år.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone