Bästa månad hittills, men sämre än augusti 2018

APPLiA-statistik2019augusti

Traditionsenligt är det full fart på försäljningen i augusti och alla laddar upp inför den aktiva höstförsäljningen när Sverige rullar igång igen efter sommar-och-sol-semestrar, men samlat var det mer fart på marknaden under augusti förra året.

Småel (SDA) fortsätter att rulla på alldeles utmärkt – segmenten “kaffe”, “personal care” och speciellt “hair care”, där bland annat hårtorkar, locktänger och liknande produkter ingår, går allra bäst under augusti. Årstakten för SDA hittills i år ligger på en ökning av drygt 11 procent.

För stora vitvaror (MDA) var månaden augusti något tuffare i jämförelse med 2018-års augusti. Samlat så landade hela MDA på en mindre tillbakagång. Dock stack två områden ut med positiva tal under augusti:

DISKMASKINER, där ökningen ligger på underbyggda diskmaskiner, medan både de integrerade och de små bänkdiskmaskinerna förlorar i jämförelse med augusti 2018.

TVÄTT/TORK, där frontmatade tvättmaskiner i de större storlekarna >= 8kg kapacitet ökar, medan de mindre har en mer dämpad utveckling. Allra största ökningen under augusti uppvisar de större tvättmaskinerna med allra högsta centrifugeringsklass >1600rpm. Hela tvätt/tork-segmentet tyngs dock av en negativ utveckling för både torktumlare och torkskåp.

Gemensamt för både SDA och MDA är att snittpriserna ökar, vilket indikerar att konsumenterna väljer att investera i något dyrare vitvaror och småel när det väl är dags för utbyte eller nyköp.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

APPLiA-KentOderud

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone