Juni slår branschrekord & halvåret slår prognosen

APPLiA-statistik2020juni

Juni 2020 slår rekord – det är den bästa juni-månaden någonsin i den svenska branschhistorien. En ökning av försäljningen i branschen med över 20 procent gentemot förra årets juni, som inte var drabbat av pandemi eller ekonomisk osäkerhet i den omfattning vi ser idag. Det är ett gott betyg för hur viktiga branschens produkter visar sig vara för hushållen när “times get rough”!

SDA med rekordökning i juni
SDA (Small Domestic Appliances) levererar en supermånad som värdemässigt ligger hela 31 procent över förra årets juni-månad. Inom detta segment är det produktkategorierna som påverkas av vårt ökande hemmavarande som uppvisar de största ökningarna under månaden. Hit räknas köksmaskiner/assistenter för matberedning och bakning, mixers och blenders samt alla typer av kaffemaskiner. Även glassmaskiner för egentillverkad glass har en fortsatt positiv utveckling och fördubblar sitt försäljningsvärde jämfört med juni 2019.

MDA inte långt efter i ökningstakt
Inom det tyngre segmentet (MDA – Major Domestic Appliances) är det samtliga kategorier som uppvisar “double digit” ökningar i juni – så sammantaget för hela MDA-segmentet är månadstalet drygt 17 procent högre än juni förra året. I topp ligger kategorierna spis/ugn, fläkt samt kylar och frysar, som alla uppvisar ökningar med runt 20 procent för månaden. Då alla dessa varugrupper tillhör köket, så finns det väl anledning att tro att hemmavarandet i samband med pandemin lett till en mängd moderniseringar och uppdateringar av maskinparken i köken i Sverige.

APPLiA-statistik2020juniB

Positiva halvårssiffror för branschen
Summeringen efter årets första sex månader är överraskande positiv – detta med tanke på det flerveckolånga produktionsstoppet, som skedde inom branschen i många fabriker i producentländerna under mars/april, och den allmänna osäkerheten i samband med pandemins utveckling i Sverige och världen i övrigt.

De värdemässiga ökningarna under det första halvårets sex månader för MDA med 5,4 procent och för SDA med 14,8 procent ger ett samlat branschsnitt på 7,5 procents ökning gentemot första halvåret förra året.

MDA-Q2-2020

För de tyngre vitvarorna (MDA) är det inom segmenten tvättmaskiner och torktumlare samt kylar och frysar som de högsta halvårsökningarna uppvisas. Tvättmaskiner, med mer avancerade program för hygientvätt, har blivit en viktig produkt för många under pandemin. Detta för att känna sig säker på att ens kläder, lakan och andra textiler får en garanterat virus- och bakteriefri behandling och att besöken i de allmänna tvättstugorna i flerbostadshus kan ske mer sällan. Våra ändrade vanor för livsmedelsinköp ställer också krav på större och säkrare lagringskapacitet i hemmen, vilket gynnat försäljningen av kyl- och frysprodukter under halvåret.

– Pandemins påverkan är också väldigt tydlig på de mindre hushållsapparaterna (SDA), som utvecklats mycket positivt under det första halvåret. Sammantaget med nästan plus 10 procent i antal och just under 15 procent i värde, så kan vi konstatera att likväl som fler produkter säljs, så väljer de flesta att köpa något exklusivare och effektivare produkter, vilket är en positiv utveckling för branschen, kommenterar Matts Spångberg, vd APPLiA – Home Appliances Sweden.

SDA-Q2-2020

De SDA-kategorier som står för den största procentuella ökningen under året hittills är typiska “spendera-mer-tid-hemma-produkter” såsom alla sorters kaffebryggare och kaffemaskiner (för att kunna njuta av gott kontorskaffe i hemmakontoret) och alla typer av matberedningsmaskiner såsom köksmaskiner, hushållsassistenter, mixrar, blenders (som gör hemma-matlagningen enklare och hemma-bakningen godare). Också segmentet personvård ökar ordentligt där eltandborstar fortsätter sin positiva utveckling med en mycket hög tillväxt under det första halvåret.

Hur kommer nu branschen att utvecklas fortsättningsvis? Häng med och läs APPLiAnytts uppdateringar av branschstatistiken varje månad, så kommer du snart att veta!

Kent Oderud, ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone