Oktober: Årets högsta omsättning i branschen

APPLiA-statistik2020oktober

Under oktober månad fortsätter både små hushållsapparater (SDA) och större vitvaror (MDA) att öka kraftigt gentemot samma månad föregående år – totalt plus 10,2 procent! Detta fördelat på småapparater +16,2 procent och vitvaror +7,2 procent.

– Oktober är normalt en stark omsättningsmånad i branschen, men årets oktober slår alla rekord genom den totalt höga omsättningen på en bra bit över 1 miljard i leverantörsledet, kommenterar Tobias Gullberg, statistikansvarig på APPLiA.

Små hushållsmaskiner i topp
Månadens absoluta bästsäljande kategorier inom de små hushållsapparaterna är kaffemaskiner med en 40-procentig värdeökning, elektriska tandborstar plus 27 procent, dammsugare med plus 23 procent samt stora köksmaskiner/assistenter med inte mindre än 72 procents ökning – dock slaget av mindre köksmaskiner med kapacitet < 4 liter, som toppar oktoberlistan med hela 270-procents ökning – svårslaget! Så tydligen är det inte enbart HUI:s “stormkök” som speglar hur vi gestaltar vår samtid under pandemin.

Matlagningsintresset har ökat dramatiskt (inte bara utomhus) i takt med att vi tillbringar mer och mer tid i våra hem. Någon av kategorierna här ovan eller en annan som ökat försäljningen kontinuerligt under de senaste två åren – varmluftsfritösen – borde därför ha varit i närheten av att bli utsedd till “Årets julklapp” av HUI i år.

Kylmarknaden är het i oktober
För de stora vitvarorna är det segmentet “kylar och frysar” som står för den högsta ökningen i månaden – totalt med över 18 procent. Främst är det de stora fristående kylarna och frysarna som ökar kraftigt i månaden. Ett produktområde inom segmentet “frys”, som tidigare har haft en långsiktigt minskande trend, nämligen frysboxar, uppvisar nu en kraftig uppgång. Frysboxar i alla storleksklasser ökar med inte mindre än 50 procent. Behovet av mer frysutrymme under pandemin och vårt ökade naturintresse som ger skördar ur skogen (svamp, bär, jakt) och trädgården (frukt och grönsaker) har positivt påverkat försäljningen av frysboxar.

Året hittills och prognos för hela 2020
Hittills i år, efter tio månader, så noterar vi att den samlade ökningen av APPLiA-marknaden uppgår till 8,6 procent ackumulerat. MDA står därav för en ökning på 6,0 procent och SDA 16,5 procent mot föregående år. Detta slår med råge den prognos för 2020 på +2% som APPLiA släppte i november 2019. Ökningen kommer främst från en volymökning driven av samhällets omställning av “vardagen” till fördel för hemmalivet samt också en värdeökning, som kommer från ett ökande intresse för mer avancerade och kvalitetssäkrade hushållsmaskiner och vitvaror.

Denna utveckling kommer i någon mån att fortsätta året ut, men de senaste restriktionerna och Anders Tegnells tunga budskap om Black Friday, julhandeln och reorna, att “det kommer att bli ännu mindre folk i butikerna”, gör det svårt för våra prognosmakare att spå om den närmaste framtiden.

Men den underliggande trenden är synnerligen stark och konsumenternas inköpsalternativ inom både butik och e-handel är många och Covid-säkra. Så sannolikt är att APPLiA-marknaden för vitvaror och små hushållsapparater för helåret 2020 kommer att avslutas betydligt mer positivt än vad den ursprungliga prognosen för 2020 angav.

Törs vi tro och hoppas på en 8 till 9-procentig avslutning av året för branschföretagen som helhet?

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone