Stark utveckling för SDA ger svagt plus för 2019

SDA-Q4-2019

Små-el (SDA) har ett riktigt starkt år 2019 bakom sig och avslutar värdemässigt på hela 9,3 procent över 2018 och vi ser en trend till en större andel märkesvaror av SDA ute i butikshyllorna och hos e-handeln. Kunderna efterfrågar mer kvalitetsvaror, vilket avspeglas i höjda genomsnittspriser. De två segmenten som sticker ut alldeles ordentligt och som ökat allra mest är Personvård, där bland annat eltandborstar och hårvårdsutrustning ingår, och Strykning där “ånga” har gjort segmentet superhett under året.

MDA-Q4-2019

Hela branschen ökar drygt 2 procent 2019
Med hjälp av framgångarna inom SDA ges hela branschen (inklusive MDA) en slutsiffra för året på plus 2,1 procent – detta då vitvaror (MDA) hamnar på en nära noll-utveckling under 2019:
Tack vare a) en stark december – se nedan – och b) en trend över året mot dyrare vitvaror (högre snittpriser) så kom avslutningen på 2019 för MDA att närma sig ett nollresultat, det vill säga minus 0,2 procent i värde. Därmed kan vi konstatera att APPLiAs MDA-prognos för 2019, 0%, höll ända ut i kaklet, medan vi tyvärr missade prognosen för SDA rejält.

Det är segmenten “Diskmaskin” och “Tvätt/Tork”som uppvisar den mest positiva utvecklingen under året, medan de övriga segmenten minskar något. Dessa har en något större exponering mot nyproduktion av bostäder och orkar därför inte riktigt upp till en plussiffra.

– Med tanke på inbromsningen av konjunkturen och nybyggnationen samt Kemikalieskattens konkurrenshämmande effekt på just vitvaror, så är ett branschresultat för hela APPLiA-branschen på över 2 procent för 2019 rätt så imponerande. Imponerande är också att SDA nu ökat sin andel av marknadsvärdet till hela 26 procent av hela APPLiA-marknaden, säger Tobias Gullberg, ansvarig för APPLiA-statistiken.

APPLiA-statistik2019december-1

December avslutade 2019 starkt
En bra månad avslutade året 2019 för vitvaror och små-el (december +9,4%) jämfört med motsvarande månad förra året. SDA-månaden december var drygt 6 procent bättre än förra årets december och MDA hela +10,8 procent bättre. Detta bättrade på årssiffran för branschen.

Speciellt bra under december gick segmenten “Kaffemaskiner”, “Personvård” och “Diskmaskiner”.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone