Svensk sällanköpshandel visar musklerna

APPLiA-statistik2021augusti

Utvecklingen i sällanköpshandeln ser ut att bli starkare än väntat och Handelns Utredningsinstitut (HUI) höjer återigen prognosen för helåret. “Vi hade fakturerat in i våra tidigare prognoser att de branscher som hade gått väldigt bra under pandemin skulle svalna i snabbare takt”, säger Ola Nevander, detaljhandelsanalytiker på HUI.

Men sällanköpsvaruhandeln går fortsatt urstarkt under årets andra kvartal. Branscher som gynnats av “pandemieffekter” håller ångan uppe medan den hårt drabbade beklädnadshandeln gör comeback när fler kunder vågar sig till butikerna. Årets prognos för hela sällanköpsvaruhandeln höjs till 4,5 procent i löpande priser, vilket skulle vara den högsta årstillväxten sedan 2015.

APPLiA-branschen visar ännu mer muskler
Med augusti månads branschutveckling på urstarka +14,8 procent fortsätter vår bransch att visa ordentliga muskler. Ur diagrammet ovan framgår också att månaden var väldigt positiv för SDA (Small Domestic Appliances) med hela 27,6 procents ökning mot augusti förra året. Också de större vitvarorna (MDA – Major Domestic Appliances) stoltserar med en ökning på +10,1 procent.

Det innebär att årstakten för branschen värdemässigt nu passerat 13 procent, vilket vi konstaterar är en bra bit över den prognos APPLiA förutspådde för 2021.

To-go-blenders

“To-go-blenders” är månadens bubblare
Inom MDA så är det tvätt/tork- och häll/ugn-segmenten som ökat allra mest jämfört med augusti förra året. Ökningstalen för dessa kategorier är ett resultat av den ökade renoveringsaktiviteten under pandemin och den ökade byggtakten i landet.

Inom SDA finns en alldeles ny bubblare; nämligen to-go-blendern (som redovisas som en egen kategori i APPLiA-statistiken från 2021). To-go-blendern kan förbereda mycket gott och nyttigt, som du lätt kan ta med på joggingrundan, fisketuren eller på bussen till jobbet. Här talar vi om ett snabbt genomslag för en tämligen ny kategori med en ordentlig ökning under augusti.

Ytterligare SDA-kategorier som visar på en kraftig ökning mot förra årets augusti är köksmaskiner/assistenter och espresso/kaffe-maskiner i alla varianter (automatiska, pods/kapsel och även inbyggda) samt hårvård (curlers och straightener).

En halv miljon dammsugare
Sedan verkar det som Sveriges bostäder blir ordentligt städade framöver, eftersom vi ser en rejäl ökning för alla olika kategorier av dammsugare och att det hittills i år levererats nästan en halv miljon dammsugare, vilket värdemässigt är 24 procent högre gentemot förra årets första åtta månader.

Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone