25 mars är Vårfrudagen & Våffeldagen

Wilfa-Vafflor

Den 25 mars har egentligen ingenting med våfflor att göra. Anledningen till att hundratusentals svenskar plockar fram sina våffeljärn just den här dagen har istället att göra med ett misstag, berättar Wilfa, och förklarar att det som formellt firas den 25 mars är minnet av Jungfru Maria – men eftersom den korrekta benämningen Vårfrudagen också låter som Våffeldagen i mångas öron, har firandet av detta frasiga bakverk kommit att bli minst lika heligt som helgonet självt.

– Vi är uppenbarligen väldigt förtjusta i de här dagarna i Sverige. Våffeldagen har blivit ett sätt att samlas kring vårens ankomst och något som alla kan njuta av på ett avslappnat och roligt sätt. Nu har dessutom våra grannländer i Norden också börjat uppmärksamma den här Våffeldagen, säger Emma Lindeberg, produktspecialist på Wilfa.

Precis som andra uppskattade bakverk finns det många knep för att få till den bästa våfflan, anger företaget, som menar att i de flesta fall hänger det dock ytterst på järnet. Wilfa har 15 olika modeller i sitt sortiment, som alla skall göra det enkelt att steka våfflor med exakt den frasighet som man önskar.

– Det är helt avgörande att satsa på ett järn som gör att våfflan steks och inte kokas. Det låter som en självklarhet. Men när man steker våfflor bildas det mycket ånga som kan göra resultatet mjukt och svampigt. Våra järn har särskilda luftspalter som gör att all ånga snabbt leds ut och gör att stekningen blir frasig och effektiv. Till våra premiumjärn har vi utvecklat koniska stekplattor som gör att smeten pressas ut och bidrar till en jämn tjocklek över hela våfflan. Alla våra modeller hettas dessutom upp väldigt snabbt, vilket ger ett perfekt resultat redan från första våfflan, säger Emma Lindeberg.

På få ställen i världen äts det så mycket våfflor som i Sverige under Våffeldagen. Många väljer sedan att stoppa undan våffeljärnet – helt i onödan. För en del smakar kanske våfflor som bäst på våffeldagen. Men ett bra våffeljärn har långt fler användningsområden.

– Förutom klassiska våfflor går det att använda järnet för att laga till exempel våffeltacos, förrätter med olika smeter, omeletter och inte minst varma smörgåsar. Att hitta fler sätt att använda sitt våffeljärn på är inte särskilt svårt, säger Emma Lindeberg.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone