Black Friday – så tänker vi inför novemberrean

Elon-ValkommenHem2020

En ny undersökning från YouGov på uppdrag av Elon visar att, trots rådande pandemi, planerar 40 procent av svenskarna att handla precis som tidigare i samband med årets Black Friday. Många svenskar väljer dock i år att istället handla på nätet och få varan levererad (36%), samtidigt som ytterligare 10 procent planerar att beställa på nätet och istället hämta i butik.

– Då endast tre procent av svenskar planerar att avstå inköp under Black Friday på grund av pandemin, är det viktigt att handeln anstränger sig för att möta kunder på rätt sätt och erbjuda flexibla leveransalternativ som både följer myndigheternas riktlinjer och kundernas önskemål, säger Christian Dahlborg, Marknadschef på Elon.

Undersökningen visar att 61 procent av alla svenskar handlat på Black Friday-rean. Beteendet har också kommit igång relativt nyligen, då 52 procent börjat handla på Black Friday år 2017 eller senare. De flesta handlar för mellan 500-2000 kronor (56 procent), även om 6 procent handlar för över 5000 kronor.

– För många svenskar är det julklappsinköp som är i fokus, då 51 procent väljer att handla julklappar under Black Friday, varav 9 procent handlar de flesta av sina julklappar då. Kläder och hemelektronik är de vanligaste inköpen vi gör till oss själva, medan leksaker och kläder är i topp när vi handlar åt andra under Black Friday, säger Christian Dahlborg.

De flesta, 63 procent, börjar spana efter erbjudanden någon vecka eller några dagar innan Black Friday. De mest populära sätten att hitta erbjudanden är att leta på handlares hemsidor (31%), följt av sociala medier (19%) och e-postutskick (16%), medan få hittar erbjudanden via annonser i tidningar (4%), TV (3%) eller radio (1%).

– Det är också intressant att notera att så få som tre procent får informationen om erbjudanden via familj och vänner. Det här ställer krav på tydliga och uppdaterade sidor från handlarna, så att vi enkelt förstår vilka produkter som det är erbjudande på, säger Christian Dahlborg.

Priset viktigast
Den viktigaste attraktionsfaktorn för svenskar under Black Friday är priset, som 75 procent ser som mycket viktigt. Det är betydligt färre, 19 procent, som ser miljövänliga varor som mycket viktigt, likaså med miljövänlig frakt, som endast 18 procent anser är mycket viktigt. Undersökningen visar också att svenskar vill att rabatten ska vara rejäl, där 37 procent tycker den ska vara minst 40 procent, medan 47 procent kan tänka sig en rabatt på 20-30 procent för att det ska kännas attraktivt att handla.

– Undersökningen visar också att det är tydligt att branschen som helhet lärt sig, då 59 procent aldrig upplevt sig lurade av att varan inte var så prisnedsatt som de trodde i samband med inköp under Black Friday och färre än hälften har erfarenhet av att varor tagit slut. Black Friday är numera den näst mest populära rean under året efter mellandagsrean, och med ansvarsfullt och flexibelt bemötande kan årets upplaga bli ett positivt inslag i en tid som är tuff för många, säger Christian Dahlborg.

Undersökningen baseras på ett riksrepresentativt urval med 2010 respondenter och genomfördes i September 2020 av YouGov på uppdrag av Elon.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone