Etiketten ändras, inte energiförbrukningen

APPLiA Europa påminner, med en video, om att det den 1 mars 2021 är premiär för den nya energimärkningen i butiker och online. Den nya energimärkningen kommer att gälla för kylskåp, tvättmaskin, tvättmaskin med torktumlare, diskmaskin samt vinskåp. Övriga vitvaror ställer om vid ett senare tillfälle. Helt nytt är också att kylar och frysar för professionellt bruk i butiker inklusive till exempel dryckeskylar, glassboxar och varuautomater med kylfunktion, skall kunna uppvisa en giltig energietikett. Märkningen är gemensam för hela Europa och sker samtidigt i alla medlemsländer.

Ommärkningen i butiker och i nätbutiker får påbörjas tidigast den 1 mars. Den nya energimärkningen ska sedan finnas på alla produkter som fått ny märkning i både butiker och e-handel senast den 19 mars. Den nuvarande energimärkningen får efter detta datum inte längre visas på produkter som ska ha den nya energimärkningen.

APPLiAs animerade video finns på engelska ovan, och genom att klicka här kan man se den på 16 olika språk (bland annat danska och finska, dock ej svenska) på APPLiAs YouTube-kanal.

Mer information finns på APPLiAs kampanjsida om energimärkningen www.theenergylabel.eu.

Och vill man läsa mer om den “nya” energimärkningen på APPLiAnytt kan man göra det till exempel i artikeln “Energimärkning 2021 – slutet nära för A+++”.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone