Drick kapselkaffe med gott samvete

De största tillverkarna av kaffekapslar säljer tillsammans 15 miljarder kapslar om året. Långt ifrån alla återvinns, vilket är ett stort slöseri på material och skadligt för miljön. Men det går att göra kaffedrickandet mer miljövänligt.

Den genomsnittliga svensken dricker 3,2 koppar kaffe om dagen, för den som dricker kapselkaffe blir det många kapslar i veckan. Kapslarna består av cirka 6 gram kaffe och 3 gram förpackningsmaterial. Det innebär att en tredjedel av kapslarna är förpackningsmaterial, mycket material för endast en kopp kaffe. Eftersom kapslarna ofta innehåller aluminium kan det vara skadligt om materialet inte återvinns.

Hamburg i Tyskland har börjat förbjuda kaffekapslar i alla sina kommunala verksamheter eftersom de är skadliga för miljön. Men för dig som är förtjust i kaffe från kapselmaskiner finns det flera miljövänliga alternativ, som gör att du kan dricka med gott samvete.

kaffekapslar22Svenska kaffetillverkaren Sjöstrand har tagit fram biologiskt nedbrytbara kapslar som går att lägga i komposten eller avfallspåsen. Det tar 180 dagar för naturen att bryta ner Sjöstrands kapslar, jämfört med en aluminiumkapsel som tar 150-200 år på sig att försvinna om den hamnar i naturen, eller en plastkapsel som tar mer än 500 år.

Ett annat alternativ är att se till att återvinna kaffekapslarna på rätt sätt. Exempelvis kan man lägga Nespressokapslar i metallåtervinningen, Tassimos plastkapslar kan återvinnas genom miljöföretaget TerraCycle (skickas in via post) och Dolce Gusto-kapslarna går att lämna in i vissa Elgigantenbutiker.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone