Einride och Electrolux elektrifierar transporter

Einride_Electrolux_Pod_front

Techtransportföretaget Einride och Electrolux tillkännagav 22 februari ett strategiskt partnerskap för att elektrifiera transporter. Verksamheten drar igång under andra kvartalet i år. Partnerskapet kommer inom de tre första åren spara hundratals ton koldioxid jämfört med dieselfrakt och utgör ett viktig steg för två företag som är engagerade i teknisk innovation och hållbarhet, berättar företagen.

För Electrolux innebär partnerskapet ett åtagande att minska miljöpåverkan och på sikt även kostnader, genom att tillämpa avancerad teknik i hela logistikkedjan och på så sätt förbättra effektiviteten. För Einride ger det möjligheten att växa med, och lära av, en global ledare inom tillverkning och logistik.

– Hållbarhet är centralt för oss på Electrolux och vi vill minska vår miljöpåverkan inom alla aspekter av verksamheten, särskilt transport. Genom att samarbeta med Einride för att introducera elektrisk, och med ambitionen att även addera autonom, teknik i vår leveranskedja säkerställer vi att vi ligger i framkant både på kort och lång sikt, säger Anders Linnarsson, chef för Electrolux Logistics.

Partnerskapet kommer att inledas med elektriska transporttjänster i Sverige våren 2021 genom att integrera digitalt uppkopplade elektriska lastbilar. Möjlig framtida expansion av samarbetet innefattar också autonom elektrisk transport (AET) i form av Einrides Pods, världens första autonoma och elektriska tunga transportfordon att köra på allmän väg.

Verksamheten kommer att samordnas och skalas genom Einrides plattform för fraktmobilitet, som inkluderar avsändar- och transportörportaler med realtidsuppdateringar och detaljerad hållbarhetsrapportering, samt information för vidare implementering av elektrisk och autonom frakt.

– För att vidareutveckla och skala våra fraktlösningar är det viktigt att samarbeta med likasinnade bolag, som har hållbarhet och teknisk utveckling som kärnvärden. Electrolux har en lång historia av att förbättra våra liv i hemmet och vi ser fram emot att tillsammans driva omställningen mot bättre frakt, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

– I korthet så kommer Einride hjälpa oss med transportflödet mellan vårt lager i Mariestad och en av våra större kunder. Det här är det andra flödet som vi sätter upp i Europa med elektriska lastbilar. Det första är med mindre distributionsbilar i Italien, och det här är det första samarbetet med stora lastbilar, säger Annika Kühner, Sustainability specialist Electrolux HemProdukter AB.

Om Einride
Einride är ett svenskt techföretag som utvecklar och tillhandahåller fraktlösningar med hjälp av elektriska och autonoma fordon, vilket leder övergången till mer hållbara och kostnadseffektiva transporter. Bolaget grundades av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja 2016 och var först i världen med att köra elektrisk, självkörande lastbil på allmän väg i kommersiellt syfte. Idag driver Einride den största flottan med elektriska lastbilar i Europa med stora multinationella partners och bolaget satte nyligen hastighetsrekord på Top Gear-banan i Storbritannien. Mer information finns på www.einride.tech.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone