Elon: Så tänker svenskar kring köket

Elon-Lars_Magnusson

Köket har hamnat i fokus i samband med pandemin, då allt fler arbetar hemma och spenderar mer tid i hemmet. Samtidigt väljer också allt fler att renovera sin kök, som en del av den pandemikopplade trenden om att uppgradera hemmet. Elons expert Lars Magnusson har i samband med detta listat vad han anser är de åtta viktigaste trenderna just nu.

– Köket har blivit det nya vardagsrummet. Det är tydligt att svenskar lägger mer fokus på hemmet och vi har under pandemin sålt mer kök än någonsin, säger Lars Magnusson på Elon.

Storköket har flyttat hem
Intresset för nya maträtter i hemmen har gjort att utrustning som tidigare mest var förknippade med storkök nu hittar in i de svenska hemmen, exempelvis sous-vide-utrustning och ångugn.

Fler vitvaror i hemmen
För 20 år sedan hade de flesta svenska köken fyra till fem stycken vitvaror, medan det nu är vanligt med sju till åtta vitvaror i genomsnitt. Bland de nytillkomna vitvarorna hittar vi allt från vinkylar till olika typer av ugnar.

Färre överskåp
Svenska kök har tidigare ofta haft runt 15 skåp, men vi ser nu hur det börjar minska ner mot runt 12 skåp per kök. Trenden fortsätter dock ytterligare neråt och kanske kommer vi vid något tillfälle i fas med andra länders kök i Europa, där man ofta har runt sju skåp per kök.

Men ökad bredd
Vi ser också hur skafferiet flyttat neråt och blivit stora praktiska och breda lådor som ger bättre översikt och bättre arbetsytor i köket. Dessutom har vi färre och bredare skåp som sällan går från vägg till vägg, för att få en mer luftig känsla med öppna hyllor emellan.

Bänkskivan har blivit status
Vi ser ett ökat intresse för lyxiga bänkskivor i komposit. Det är lätt att hålla rent, tåligt och vackert att titta på. Svenskar är beredda att satsa på en bra bänkskiva, som ibland står för så mycket som halva kökskostnaden. Stenskivor med melamin blir också allt mer populärt.

Vi gömmer undan
Det blir allt vanligare att välja kylar, frysar och diskmaskiner som integreras i köket och läggs bakom köksluckor. Målet är ofta att få en mer varmare möbelkänsla i köket.

All in
Oavsett om vi önskar minimalistiskt eller lantligt så ser vi allt fler som går “all in”, där de följer den valda stilen mer extremt där allt förstärks, och lägger mycket fokus på detaljer.

Pinterest-köket
Vi ser hur kunder är mer förberedda inför sitt köksköp än för några år sedan. Det är numera vanligt att kunder kommer till butiken med pinterest-bilder och egna moodboards.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone