Få svenskar har börjat handla julklappar

NetOnNet-KristinaWarmare

Är du typen som köper julklapparna dagen innan julafton, eller planerar du alla inköp långt i förväg? NetOnNet meddelar att en ny undersökning visar att de flesta svenskar inte har börjat med sina julklappsinköp ännu – till skillnad från våra norska grannar som ligger steget före. God framförhållning kan bidra till att säkra att du verkligen får tag i de julklappar du tänkt köpa, eftersom stora logistik- och produktionsutmaningar i pandemins fotspår kan göra det svårt att få tillräckligt med varor levererade för handeln.

– Endast tre av tio svenskar, eller 29 procent, har påbörjat sin julklappsshopping under första delen av november, och endast 5 procent meddelar att de redan har handlat klart, säger Kristina Wärmare, PR- och kommunikationschef hos NetOnNet.

I Norge är det istället hela 40 procent som är mitt uppe i julklappshandlingen, vilket gör att vi svenskar ligger något efter. Siffrorna hämtas ur en färsk landsrepresentativ undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av NetOnNet.

– Det är en klar fördel att börja sin julklappsshopping tidigt. Det säkerställer att du köper det du planerat och behöver, utan att känna någon press från olika kampanjer eller rea. Med en god planering kan du slå till när du hittar det bästa prisalternativet och slipper oron över att varan ska hinna ta slut innan jul. Det är särskilt viktigt i år där pandemin har orsakat såväl logistikutmaningar som problem hos tillverkare i form av komponentbrist, säger Kristina Wärmare.

Inte helt överraskande så är kvinnor den grupp som är allra bäst på att handla sina julklappar i god tid och mer än en av tre kvinnor har påbörjat sin julklappshandling.

– 35 procent av kvinnorna har påbörjat sina julklappsinköp, medan motsvarande siffra för männen är 22 procent. Däremot är det fler män än kvinnor som redan har handlat klart; endast 3 procent av kvinnorna redan har köpt samtliga julklappar medan motsvarande siffra är 6 procent för männen. Kanske är det så att det är fler kvinnor som har huvudansvaret för hela familjens julfirande, vilket möjligtvis avspeglas i resultatet, säger Kristina Wärmare.

Samtidigt visar undersökningen att det är de yngre som kommit allra längst i julklappshandlingen.

– De som är mellan 18-29 år är ute tidigt med julklapparna, vilket är klokt. 38 procent i denna grupp har redan börjat handla sina julklappar och hela 11 procent meddelar att de är helt klara. I övrigt minskar trenden med god framförhållning i takt med åldern och bland de över 60 år har endast 18 procent börjat handla julklappar, och endast 2 procent är helt klara. Det är smart att handla sina julklappar i god tid – inte bara för att få ett prisvärt alternativ utan även för att säkra att man verkligen får tag i precis det man önskat köpa. Till de äldres försvar kan det vara så att de handlar julklappar till betydligt fler än den yngre gruppen, men likväl är det viktigt att då göra extra smarta inköp, avslutar Kristina Wärmare.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone