Hemmamatlagning och välfyllda kylar

Elon-hemmamatlagning

En ny undersökning från YouGov på uppdrag av Elon visar att fler än hälften av svenskarna lagar mat hemma varje dag. Pandemin har påverkat matvanorna i hemmen och nästan var tredje svensk lagar nu mer mat hemma än innan.

– Undersökningen visar att 54 procent av svenskarna lagar mat hemma minst en gång om dagen, säger Hans-Eric Schultz, Försäljningsdirektör på Elon.

Undersökningen visar att pandemin lett till förändringar i svenskarnas matvanor, och det är framför allt de yngre som numera lagar mer man hemma än tidigare. 29 procent av svenskar generellt lagar nu mer mat i hemmet än innan pandemin och bland de yngre ser vi en ännu högre siffra, 35 procent.

– Pandemins restriktioner har fått många att spendera mer tid i hemmet och laga mer mat i sina egna kök. Undersökningen visar också tydligt att det framför allt är de yngre i vårt land som lagt om vanorna från utemat till hemmalagat, säger Hans-Eric Schultz.

Så ofta lagar vi mat hemma en vanlig vecka:
Flera gånger varje dag – 15%
Minst en gång varje dag – 39%
4-6 gånger på en vecka – 27%
1-3 gånger på en vecka – 13%
Mer sällan – 5%
Jag lagar aldrig mat själv – 1%

Hamstring och extrafrysar
Den ökade matlagningen i hemmet har också lett till mer välfyllda kylskåp. Fler än var femte svensk, 21 procent, har en mer välfylld kyl nu än innan pandemin startade. Kylen är också den vitvara som nästan hälften av svenskarna, 48 procent, tycker är viktigast i sitt kök. Under hamstringsfasen förra våren, när vissa hushållsvaror tog slut i livsmedelsbutikerna, fanns det en del som såg över möjligheten att utöka kapaciteten hemma. Fem procent övervägde att köpa en extra frys under den perioden, och sju procent av svenskarna gjorde slag i saken och köpte en.

– Det här märktes tydligt i butikerna under förra våren då många kom in och ville veta mer om olika frysalternativ för att kunna lagra mat. Det senaste året allt fler lagt mer fokus på hemmet och försökt hitta lösningar som både får oss att känna oss trygga och bekväma i vardagen, säger Hans-Eric Schultz.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone