IKEA investerar stort i det smarta hemmet

IKEA-Homesmart

IKEA berättar i en pressrelease 16 augusti 2019 att Home smart initierades som ett projekt 2012 med ambitionen att berika livet i hemmet genom att inkorporera digitala teknologier i produkter och lösningar. Ett flertal lanseringar inom det smarta hemmet har följt sedan dess och nu har IKEA tagit det strategiska beslutet att investera ytterligare inom det smarta hemmet genom att etablera IKEA Home smart som en egen affärsenhet inom IKEA.

– IKEA vill även framöver fortsätta att erbjuda produkter för ett bättre liv i hemmet för många människor. För att göra det måste vi utforska produkter och lösningar som sträcker sig bortom konventionell heminredning, säger Björn Block, chef på nya affärsenheten IKEA Home smart på IKEA.

– Vi har beslutat att investera ordentligt i Home smart globalt för att påskynda utvecklingen. Detta är den största nya affärsenhet vi etablerar sedan introduktionen av Barnens IKEA, säger Peter van der Poel, Manager IKEA Range & Supply.

Lanseringar inom produktområden som trådlös laddning, smart belysning och smart ljud (nyligen tillsammans med Sonos) är exempel på hur IKEA inkorporerat digitala teknologier i produkter och lösningar. Utöver detta har IKEA också skapat ett eget ekosystem och en app för smart belysning som först introducerades som TRÅDFRI och som i juni 2019 bytte namn till IKEA Home smart app.

IKEA meddelar att man dessutom etablerat förbindelser med betydande företag inom den digitala arenan och blivit en erkänd aktör inom smarta hem och innovation.

– Genom att arbeta tillsammans med alla andra avdelningar inom IKEA kommer affärsenheten IKEA Smart home driva den digitala omvandlingen av IKEAs sortiment, förändra och förbättra existerande verksamheter samt utveckla nya verksamheter för att erbjuda fler, olikartade, smarta produkter till många människor. Vi har bara börjat, avslutar Björn Block.

Planerar IKEA även att sälja smarta produkter inom SDA/MDA (alltså småelektriska produkter och vitvaror)?

– Vi utvecklar ständigt vårt Smart Home sortiment och tittar i dagsläget på alla typer av nya lösningar, så jag kan varken bekräfta eller dementera din fråga, säger Jon Egerlid, Kommunikatör, IKEA Sverige.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone