Julbelysningsförsäljning väntas slå rekord

ELON-Julbelysning

Försäljningen av julbelysning förra året ökade med 15 procent jämfört med föregående år, meddelar ELON, och berättar att det även i år förväntas ske en ökning, då de rapporterar en prognosticerad ökning i år på över 20 procent av beställningar från kedjans över 300 butiker när det gäller julbelysning.

– Statistiken visar tydligt att många hushåll gått från enkel adventsstake på bordet till mer omfattande ljusspel i hela hemmet, säger Alinda Hodzic, Julbelysningsexpert på ELON.

ELON har sammanställt försäljningssiffrorna från de senaste åren, och resultatet är tydligt. Försäljningssiffror för julbelysning i Sverige:
2018: över 20 procentig prognosticerad ökning
2017: 15 procentig ökning
2016: 12 procentig ökning

– Julen är den mörkaste tiden på året och det är naturligt att vi söker sätt att lysa upp tillvaron. En glädjande del är att vi ser att allt fler väljer de mer miljövänliga lamptyperna för att samtidigt effektivisera energiförbrukningen, säger Alinda Hodzic.

I den amerikanska kulturen har det länge funnits ett fokus på extravaganta ljusdekorationer i hemmen runt jul och utvecklingen i Sverige visar att många funnit inspiration från utvecklingen på andra sidan Atlanten.

– Ett exempel på det är att det även i Sverige startats både formella och informella belysningstävlingar i svenska bostadskvarter, där man premierar de mest kreativa ljusutsmyckningarna. Våra medarbetare har lång erfarenhet av att guida både nybörjare och mer avancerade ljuskonstnärer till rätt lösningar och utifrån deras expertis har vi sammanställt de trender vi ser inför årets högtid, säger Alinda Hodzic.

Tre julbelysningstrender 2018
* Strömsnåla och resurseffektiva lamptyper
* Storytelling – att berätta en saga med ljus
* Back to basic – enkel stämningsfull julbelysning
En nyhet för i år är appstyrda LED-ljusslingor.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone