Julhandeln flyttas från butik till nätet

Nets-Julhandeln2018

Den svenska julhandeln ökar på nätet och börjar även tidigare. Köp på nätet ökade med totalt 14 procent under december och handeln i fysiska butiker inklusive mellandagsrean minskade med fyra procent jämfört med ifjol, visar kortsiffror från betalföretaget Nets och koncernbolaget DIBS.

Svenskarna köper allt mer av sina julklappar på nätet och man köper många julklappar redan innan december. Fysiska butiker är under press på grund av detta, trots att de hade en bra “Black Week”, anger Nets. Handeln mellan 1 till 24 december inklusive mellandagsrean 27-30 december i svenska fysiska butiker, det vill säga detaljhandeln, minskade med 4 procent i omsättning* jämfört med ifjol. Det var framförallt mellandagsrean som var svag.

– Fysiska butiker är fortsatt under stark press från e-handeln eftersom konsumenterna ställt om mycket av sin shopping till nätet och detta gäller i synnerhet julhandeln. Handeln under Black Friday och hela den veckan var dock oförändrad för fysiska butiker vilket tyder på att många passade på att göra sina julklappsinköp redan då och sedan mindre under december, säger Patrick Höijer, Sverigechef för Nets.

DIBS rapporterar att e-handeln i Sverige under hela december ökade med 14 procent i antal transaktioner** hos svenska webbutiker.

– E-handeln är fortsatt het men julhandeln på nätet har tappat något av sin relevans tack vare Black Friday. Det drabbar hela handeln eftersom varorna då säljs med stor rabatt under istället för fullt pris under julhandeln, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på DIBS.

* Omsättning i kronor. Siffrorna kommer från mätningar hos de många tusentals handlare i Sverige som använder Nets tjänster för köp i fysiska butiker, och är normaliserade för att ge en korrekt bild.

** DIBS data är baserad på faktiska transaktioner, det vill säga köp hos tusentals svenska webbutiker som är anslutna till DIBS. DIBS anger att man använder ett bra och representativt urval för att kunna jämföra mot föregående år, sant att man har totalt sett överlägset flest transaktioner, alltså faktiska köp i både Sverige och Norden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone