Kockkniven i topp och grönare klappar önskas

Julen2018-BagarenOchKocken

Slowcookern, vakuumförpackaren och råsaftcentrifugen tar sig in på topplistan över vad svenskarna helst önskar sig till köket i jul. Det visar en undersökning från Bagaren och Kocken där man frågat 2000 svenskar över hela landet.

På uppdrag av Bagaren och Kocken har undersökningsföretaget PFM research frågat 2000 svenskar om vad de allra helst önskar sig till köket.

Mattrender som slowcooking men också en ökad vilja att bättre försöka ta hand om maten och minska matspillet, placerar sig på listan. Både slowcookern och vakuumförpackaren hamnar bland topp-tio.

– Vi ser en tydlig trend att det får ta tid att laga mat och att man också vill spara det man har lagat, säger Malin Tedsjö, marknadschef på Bagaren och Kocken.

Men bland topp-tre placerar sig kockkniven, köksassistenten och kaffemaskinen även om det finns många regionala variationer. Resultatet är jämnt mellan könen.

– Kockkniven är populär bland alla och i alla län. Just finare kockknivar är något man kanske sällan unnar sig själv utan istället passar på att önska sig i julklapp. Men även här kan man tänka mer miljövänligt och kanske fundera på en knivslip. Allt för många går runt med slöa knivar i onödan, säger Malin Tedsjö.

Att hälsan är viktig för många människor, visar sig i listan över önskeklappar, inte minst bland de yngre. Hos personer i åldrarna 18-35 är exempelvis blendern och mixern, och även råsaftscentrifugen, betydligt mer populära jämfört med resten av befolkningen.

– Lite på skoj ställde vi också en fråga om vad man absolut inte vill ha i julklapp och det framkom att köttkvarnen inte var så populär bland de yngre. Nästan varannan valde bort köttkvarnen vilket säkert beror på en förändrad inställning till kött, säger Malin Tedsjö.

Undersökningen gjordes i början av december 2018 via en webbpanel där 2000 personer spridda över hela landet svarat på frågor.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone