Kontaktlösa betalningar ökar i coronavirusets spår

Nets-400kr

Som en följd av coronaviruset har trenden för andelen kontaktlösa kortbetalningar – att blippa – stärkts ytterligare i Sverige, anger Nets, som också berättar att beloppsgränsen för att blippa utan pinkod den 17 april 2020 höjdes från 200 till 400 kronor.

Sverige är det land som använder minst kontanter i världen, vilket är fördelaktigt utifrån ett smittspridningsperspektiv, berättar Nets. Vad gäller kontaktlösa betalningar, där man endast lägger betalkortet mot betalterminalen för att betala trådlöst, så har vi dock legat efter de övriga nordiska länderna. I Danmark är numera uppåt 80 procent av alla kortbetalningar kontaktlösa, och cirka 60 procent i Finland och Norge. I Sverige har andelen kontaktlösa betalningar ökat särskilt mycket i år och är nu knappt 50 procent av alla kortbetalningar, vilket är nästan 15 procent mer jämfört med början av året. Detta motsvarar flera miljoner ytterligare betalningar genom tekniken.

− Även om kontaktlösa betalningar ökar generellt i Sverige så är trenden i år särskilt stark. Coronaviruset har definitivt varit en extra drivkraft för konsumenter att använda kontaktlösa betalningar, säger Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Samtidigt har nya direktiv från bankerna och kortnätverken Visa och Mastercard meddelat att beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar utan pinkod höjs från 200 till 400 kronor i Sverige, vilket på ett ungefär motsvarar beloppen i grannländerna. Ändringen skedde från den 17 april i år, men det kan ta några veckor för att ändras praktiskt i alla betalterminaler. Kontaktlösa betalningar med Apple Pay och Samsung Pay fungerar på alla terminaler med kontaktlös funktion och har ingen beloppsgräns eftersom köpet godkänns genom mobilen.

− Att beloppsgränsen nu fördubblas i Sverige kommer ytterligare att driva på användningen av kontaktlösa betalningar, och förhoppningsvis även bidra till att minska smittspridningen lite grann, fortsätter Jan Lundequist, betalningsexpert på Nets.

Efter särskilda insatser den senaste tiden så är nu 98 procent av Nets tiotusentals betalterminaler i Sverige aktiverade för att kunna ta emot kontaktlösa betalningar. Detta kan jämföras med omkring 35 procent för ett år sedan.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone