Luftfuktare – för både hälsa och ekonomi

Humidifier-StadlerForm_Ben

Vinterluften är torr både ute och inne, vilket kan orsaka en mängd bekymmer, bland annat irriterade luftvägar, problem med hår och hud, samt en ökad mottaglighet för infektioner och förkylningar, meddelar Wilfa, och berättar att utomhusluften kan vi inte göra någonting åt men det finns ett enkelt sätt att förbättra luften inomhus och må bättre – införskaffa en luftfuktare. En luftfuktare producerar ånga som ger rummet rätt luftfuktighet och minskar de negativa effekterna av torr luft.

På vintern sjunker både temperaturen och luftfuktigheten, ibland till så låga nivåer som 10 procent, och då behöver man hjälpa luften på traven, anger Wilfa, och berättar att deras luftfuktare använder ultrasonisk teknologi och har en modern elegant design som gör att de gärna får stå framme – alla modellerna är tysta, har hög ångkapacitet och avger ånga som lätt tas upp i luften, samt har justerbar fuktighetsnivå. Flera av dem kan dessutom sprida en god doft kring sig, men bara om användaren själv vill.

Varför blir luften torr?
Den relativa luftfuktigheten är starkt kopplad till temperaturen, något som märks tydligt på vintern när kall utomhusluft förs inomhus och värms upp. Kall luft kan nämligen inte kan bära lika mycket vattenånga som varm. När vi för in den kalla luften och värmer upp den blir luften extremt torr. En utomhustemperatur på -10 grader ger en relativ luftfuktighet på cirka 10 procent inomhus. Tar man i beaktning att vi mår som bäst med en luftfuktighet på mellan 40 och 60 procent förstår man snabbt att inomhusklimatet behöver lite stöd.

Humidifiers-Wilfa

Många modeller
Wilfa berättar att man är marknadsledande på luftfuktare och erbjuder ett stort sortiment. Dessutom är de agentur för det schweiziska varumärket Stadler Form, vars modell “Ben” är en kombinerad luftfuktare och aromadiffuser som fuktar luften samtidigt som den sprider favoritdoft i rummet, med en eldstadseffekt.

Luftfuktare ger fördelar utöver de som är rent hälsofrämjande, berättar Wilfa, och förklarar att med en högre luftfuktighet behöver man inte vattna sina växter lika ofta och både kläder, trämöbler och trägolv mår bättre – dessutom kan man spara energi, eftersom om man ökar luftfuktigheten från 30 till 50 procent upplevs temperaturen hela 9 grader högre än vad den är.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone