Nu kan svenskar producera egen el

Elgiganten-Otovo

Elgiganten meddelar att man ända sedan man började sälja tvättmaskiner i Norge 1962, har försett svenska hem med det senaste inom hemelektronik. Nu ska Elgiganten, tillsammans med det norska framgångsföretaget Otovo, ge svenska hushåll möjlighet att producera egen, hållbar el.

Genom Otovo kan Elgigantens kunder nu få kompletta solceller på taket. Beroende på storlek och ljusförhållanden kan dessa solceller producera tillräckligt med ström för att ladda en elbil samt möta ett helt hushålls energibehov. Otovo är de snabbaste växande solcellsföretaget i Sverige, som har gått från noll till mer än 20 procent marknadsandel på ett år, meddelar Elgiganten.

– Vi har länge sålt energieffektiva produkter, men att våra kunder nu har möjlighet att producera sin egen el och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle tycker vi är extra roligt, säger Niclas Eriksson, VD för Elgiganten.

En modern solcellsanläggning på en svensk medelstort villa kostar vanligen cirka 100000 kronor fullt monterad, denna summan beror dock på takets storlek och hur komplicerat det är att installera anläggningen, anger Elgiganten,ochberättar att med dagens elpris beräknas hela anläggningen vara betald inom loppet av 8-10 år. Förutom besparingarna på elräkningen kan man även ansöka om ett statligt investeringsstöd på upp till 20 procent av de totala beloppet.

– Som marknadsledare känns det självklart att vi ska vara i framkant och förenkla övergången till miljövänlig, grön el i svenska hem. Vår målsättning är att erbjuda våra kunder allt de önskar och har behov av när det kommer till teknik och vi vill inom ramen av ett hållbart samhälle också göra de mest klimatsmarta och miljövänliga lösningarna lättillgängliga för kunderna, säger Niclas Eriksson.

Att ha solceller på taket av sin villa var tidigare främst för entusiaster och hobbyingenjörer, de moderna solcellssystemen är däremot relativt enkla att installera, berättar  företaget, och säger att från beställning till att anläggningen är klar tar inte Otovos installatörer mer än 4-8 veckor. När solceller producerar mer el än vad hushållet konsumerar, går överskottsmängden ut online och köps till marknadspris av lokala elleverantörer. När solen inte lyser och mindre el produceras får hushållet ström precis som vanligt. Allt går automatiskt, utan att husägaren måste tänka på någonting.

– Sverige är inte det land med flest soliga dagar, men vi har lika många soltimmar som till exempel Berlin. Solcellernas effektivitet är i stor utsträckning beroende på ljusets styrka, vilket beror på både säsong och tid på dagen. I den klara luften i norr skiner solen starkare och står högre på himlen under längre perioder än i söder. Naturligtvis kommer mer el att produceras på sommaren än på vintern, men det kalla svenska klimatet kommer att fungera som en styrka för elproduktion eftersom låga temperaturer är fördelaktigt för prestanda. När större mängder snö kommer är det lågproduktion av el, men panelens mörka yta och sneda position kommer förhindra att den första snön lägger sig, säger Babak Tighnavard, VD Otovo.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone